Studie: Lage doses THC kunnen de pijnstillende effecten van opioïden verbeteren

24 juni 2021

Wetenschap/Mens: Lage doses THC kunnen de pijnstillende effecten van opioïden verbeteren volgens een studie met experimentele pijn

In een laboratoriumstudie met 29 gezonde volwassenen verbeterden lage doses oraal THC (dronabinol) de analgetische effecten van het opioïde hydromorfon in tests van acute pijn (thermische en drukpijn) en chronische pijn (crème met capsaïcine). Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Department of Psychiatry and Behavioral Sciences van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, VS. Deelnemers kregen 4 mg oraal hydromorfon en de placebo of verschillende THC doses.

Een consistente dosis-effect relatie van dronabinol op hydromorphone over alle maten werd niet waargenomen. Analgesie verbeterde alleen in de hydromorphone + dronabinol 2,5 mg conditie. Hogere doses THC (5 mg en 10 mg) veroorzaakten nadelige effecten.

Science/Human: Low doses of THC may improve the analgesic effects of opioids according to a study with experimental pain

In a laboratory study with 29 healthy adults low doses of oral THC (dronabinol) improved the analgesic effects of the opioid hydromorphone in tests of acute pain (thermal and pressure pain) and chronic pain (cream with capsaicin). The investigation was conducted at the Department of Psychiatry and Behavioral Sciences of Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, USA. Participants received 4 mg of oral hydromorphone and the placebo or different THC doses.

A consistent dose-effect relationship of dronabinol on hydromorphone across all measures was not observed. Analgesia only improved in the hydromorphone + dronabinol 2.5 mg condition. Higher doses of THC (5 mg and 10 mg) produced adverse effects.

Dunn KE, Bergeria CL, Huhn AS, Speed TJ, Mun CJ, Vandrey R, Campbell CM. Within-subject, double-blinded, randomized, and placebo-controlled evaluation of the combined effects of the cannabinoid dronabinol and the opioid hydromorphone in a human laboratory pain model. Neuropsychopharmacology. 2021;46(8):1451-1459.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook