Volgens een controlestudie verbetert een cannabisextract de slaap bij patiënten die lijden aan chronische slapeloosheid

23 juni 2021

Wetenschap/Mens: Een cannabisextract verbetert de slaap bij patiënten die lijden aan chronische slapeloosheid in een controlestudie

In een placebogecontroleerde cross-overstudie met 23 patiënten die lijden aan chronische slapeloosheid (20 vrouwen en 3 mannen) was een cannabisextract met de naam ZTL-101 superieur aan placebo.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Centre for Sleep Science, School of Human Sciences van de University of Western Australia in Crawley, Australië.

In vergelijking met een placebo verminderde het cannabisextract de Insomnia Severity Index, de zelfgerapporteerde slaap- en inslaaplatentie, het ontwaken na het inslapen, de totale slaaptijd, de slaapefficiëntie en zelfgerapporteerde beoordelingen van de slaapkwaliteit.

De auteurs concludeerden dat “twee weken van nachtelijke sublinguale toediening van een cannabinoïde-extract (ZTL-101) goed wordt verdragen en de slapeloosheidssymptomen en de slaapkwaliteit verbetert bij personen met chronische slapeloosheidssymptomen”.

Science/Human: A cannabis extract improved sleep in patients suffering from chronic insomnia in a control study

 

In a placebo-controlled cross-over study with 23 patients suffering from chronic insomnia (20 females and 3 males) a cannabis extract called ZTL-101 was superior to placebo. It was conducted by investigators of the Centre for Sleep Science, School of Human Sciences of the University of Western Australia in Crawley, Australia.

Compared to placebo, the cannabis extract decreased the Insomnia Severity Index, self-reported sleep and sleep onset latency, wake after sleep onset, total sleep time, sleep efficiency and self-reported assessments of sleep quality. Authors concluded that “two weeks of nightly sublingual administration of a cannabinoid extract (ZTL-101) is well tolerated and improves insomnia symptoms and sleep quality in individuals with chronic insomnia symptoms.”

Walsh JH, Maddison KJ, Rankin T, Murray K, McArdle N, Ree MJ, Hillman DR, Eastwood PR. Treating Insomnia Symptoms with Medicinal Cannabis: A Randomized, Cross-Over Trial of the Efficacy of a Cannabinoid Medicine Compared with Placebo. Sleep. 2021:zsab149.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook