Slaapstoornissen

Veel mensen gebruiken cannabis om makkelijk in te kunnen slapen. In de Verenigde Staten blijkt uit een grote online-enquete met 1513 patiënten die cannabis uit de apotheek haalde, dat 65 % van de patiënten cannabis gebruikt voor hun slaapstoornissen. Bovendien hebben zij door het gebruik van cannabis hun reguliere medicatie weten af te bouwen.[1]

Cannabis kan ook ingezet worden waar reguliere slaapmedicatie niet werkt of ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Zo gaf CBD (Cannabidiol) gaf een vermindering van angst en verbetering van slaap bij een 10-jarig meisje met post-traumatisch stress-syndroom (PTSS).[2].

Ook blijkt cannabis effectief in het terugbrengen van obstructieve slaapapneu.[3]  Bij het slaap-apneu syndroom stokt de ademhaling enkele of soms tientallen seconden. Bij ernstige obstructieve slaap-apneu is de ‘PAP’ eerste keuze, een apparaat dat ‘snachts op de neus en mond wordt aangesloten en de ademhaling reguleert. Er zijn geen medicijnen voor. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de patiënten die 10 mg THC innamen een uur voordat ze naar bed gingen het meest tevreden was met de behandeling. Deze groep gaf aan veel beter te slapen. De auteurs van het artikel concluderen op basis van deze resultaten dat zij therapeutische mogelijkheden zien voor cannabinoïden bij patiënten met slaapapneu.[4] Bij incidentele cannabisgebruikers werkt cannabis het beste om te slapen. [5] 

Cannabisgebruik verlengt de slaaptijd bij volwassenen. In een pilotstudie met 11 hiv-positieve mensen en 6 hiv-negatieve mensen werd cannabisgebruik geassocieerd met een langere totale slaaptijd bij volwassenen van middelbare en oudere leeftijd met en zonder HI gedurende een periode van 14 dagen. Cannabis verandert de slaapefficiëntie of slaapfragmentatie niet in vergelijking met dagen zonder cannabisgebruik. Campbell LM, et al. Cannabis. 2020;3(2):180-189.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Piper BJ, DeKeuster RM, Beals ML, Cobb CM, Burchman CA, Perkinson L, Lynn ST, Nichols SD, Abess AT. Substitution of medical cannabis for pharmaceutical agents for pain, anxiety, and sleep. J Psychopharmacol. 2017 Mar 1. [in press]

[2] Shannon S, et al. Perm J. 2016 Oct 12. [in press]

[3] Calik MW, et al. PLoS One 2014;9(10):e111412.

[4] Carley DW, Prasad B, Reid KJ, Malkani R, Attarian H, Abbott SM, Vern B, Xie H, Yuan C, Zee P. Pharmacotherapy of Apnea by Cannabimimetic Enhancement, the PACE Clinical Trial: Effects of Dronabinol in Obstructive Sleep Apnea. Sleep. 2017 Nov 7. [in press]

[5]Conroy DA, et al. J Addict Dis. 2016;35(2):135-43.

[6] Murillo-Rodríguez E, et al Neuroscience. 2016 Oct 13. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany