Palliatieve zorg

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen met een terminale ziekte. Veel mensen zoeken aan het eind van hun leven naar middelen om hun pijn te bestrijden en de symptomen van hun ziekte(n) zoveel mogelijk te beperken. Cannabis kan hier een bijdrage leveren. In Israel krijgen terminale patiënten wel cannabis als onderdeel van de palliatieve zorg. Het is effectief gebleken tegen chronische pijn, misselijkheid en verlies van eetlust.[1] Medicinale cannabis wordt in Nederland niet (standaard) geadviseerd bij patiënten in de palliatieve fase met misselijkheid en/of braken.[2]

In Duitsland wordt het gebruik van cannabis bij pijnpatiënten en in de palliatieve zorg ondersteunt! “Patiënten, die alle behandelingen en opties hebben ontvangen volgens de medische richtlijnen en wiens lijden kan worden verlicht of verbeterd door het gebruik van cannabis extracten, moeten toegang voor die medische zorg kunnen krijgen”[3]

Het therapeutisch gebruik van cannabis is veilig en efficiënt bij de oudere populatie, een studie door onderzoekers van de Ben-Gurion University van de Negev in Be’er-Sheva, Israel, concludeerde dit bij een groep van 2736 patiënten boven de 65 jarige leeftijd, die deelnamen aan een enquete. De gemiddelde leeftijd was 74.5 jaar. De meest voorkomende indicatie voor de cannabisbehandeling waren pijn (66.6%) en kanker (60.8%). Het therapeutisch gebruik van cannabis is veilig en efficiënt bij de oudere populatie. Cannabis gebruik zal het gebruik van andere voorgeschreven medicijnen verminderen, inclusief opiaten.”[4]

In een observationele studie met 49 deelnemers met chronische pijn, leidde cannabis zuigtabletten tot een aanzienlijke vermindering van de pijn. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van palliatieve Zorg Corporation in Huntington Beach (Verenigde Staten) en andere instellingen uit Nederland en Spanje. Trokie zuigtabletten zijn een gestandaardiseerd preparaat met een cannabis extract voor het beheer van cannabinoïden wordt verkregen door middel van de orale mucosa (mondslijmvlies). De deelnemers werden gevraagd de waarneming van pijn opgeven vóór en van 1 tot en met 12 weken na het nemen van de cannabis zuigtabletten.
Het was een gemiddelde vermindering van de scores van de pijn op een schaal tussen 0 en 10 waargenomen van 4,9. Het begin van de verlichting van de pijn varieerde meestal tussen de 5 en 40 minuten, wat compatibel is met op zijn minst gedeeltelijke absorptie van de orale mucosa. Bijwerkingen zijn opgegeven door 16 deelnemers, waarvan de meest voorkomende duizeligheid/loop onzekerheid, slechte smaak en keel irritatie/droge mond. Ondanks de bijwerkingen, vermeld 90% van de deelnemers “tevreden” of “zeer tevreden” te zijn met het product. [5]

Cannabis kan nuttig zijn bij palliatieve zorg aan het einde van het leven. In een onderzoek onder 342 terminaal zieke patiënten die palliatieve of hospicezorg ontvingen, bleek “cannabisgebruik mei werken als een alternatief voor ondersteunende vormen van zorg zoals hospice.” Department of Health Management & Policy, Iowa City, VS.[6]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] studies-cannabis-vertraagt-ontwikkeling-kanker/

[2] http://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=37266&richtlijn_id=935

[3] Bundesrat Printing 135/15 (Enactment) 08.05.15

[4] Abuhasira R, Schleider LB, Mechoulam R, Novack V. Epidemiological characteristics, safety and efficacy of medical cannabis in the elderly. . EUR J Intern Med, 1. Februar 2018 [im Druck]

[5] Crowley K, de Vries ST, Moreno-Sanz G. Self-Reported Effectiveness and Safety of Trokie® Lozenges: A Standardized Formulation for the Buccal Delivery of Cannabis Extracts. Front Neurosci. 2018;12:564.

[6] Croker JA 3rd, Bobitt J, et al. am J Hosp Palliat Care. 2021:10499091211018655.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany