Crohn en Colitis Ulcerosa

De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij chronische ontstekingen zich voordoen in het maag-darmkanaal, met als gevolg klachten als buikpijn, bloederige diarree, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en koorts.

Veel patiënten hebben baat bij de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van cannabis. Er zijn enkele kleinschalige wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd, waardoor er ook steeds meer bekend over de ziekte van Crohn en het gebruik van medicinale cannabis.

In Israël en de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar patiënten met ernstige symptomen van Crohn die eerder niet op behandelingen reageerden. De meerderheid vond cannabis matig tot goed helpen en een substantieel deel zag zijn symptomen geheel verdwijnen. [1][2]

Een bepaalde genetische CB2-receptor variant (CB2-Q63R) wordt in verband gebracht met zwaardere klachten bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn bij 217 kinderen met een darmontstekingsziekte en 600 gezonde controlepersonen. Dit wijst “in de richting van de betrokkenheid van de CB2-receptor op de pathogenese en klinische kenmerken” van darmontstekingen bij kinderen. [3]

Er zijn voorzichtig positieve resultaten geboekt bij een onderzoek waarbij THC-rijke cannabis bijdragen aan de algehele conditie van patiënten met Crohn die niet reageren op reguliere medicatie, zonder bijwerkingen. [4]

Patiënten met ontstekingsdarmziekte (o.a. Crohn) gebruiken hogere doses cannabis.  In een studie van 2.084.895 mensen met ontstekingsdarmziekte en 2.013.901 controlepersonen, patiënten met een darmziekte, hadden een hogere incidentie van het cannabis gebruik.. Deze patiënten hadden waarschijnlijk ook hogere dagelijkse doseringen.[5]

Patiënten met darmontstekingen kunnen baat hebben bij cannabinoïden. Britse wetenschappers menen dat patiënten met darmontstekingen voordeel kunnen hebben bij medicijnen die gebaseerd zijn op cannabis. De onderzoekers van de Bath University vonden een verhoogd aantal cannabinoïde-2 receptoren in bepaalde weefsels van de darmen van de patiënten. Zij zijn van mening dat dit een onderdeel is van de reactie van het lichaam om de ontsteking te neutraliseren wat door het toedienen van een middel dat zich bindt aan deze receptoren, kan opgevoerd worden. Dr. Karen Wright en collega’s onderzochten darmstalen van gezonde personen en van lijders aan darmontstekingen. Zowel CB1 en CB2 receptoren werden aangetroffen in diverse weefsels van de dikdarm. De zieken hadden evenwel een veel groter aantal CB2 receptoren in het dekweefsel, wat eigen is aan de ziekte. Activering van de CB2 receptoren door middel van cannabinoïden bevordert genezing van het weefsel. Deze vaststelling levert een rationele basis voor de behandeling met cannabisproducten van darm- en maagontstekingen zoals bij de ziekte van CROHN.Bij mensen die lijden aan darmontstekingen produceert het immuunsysteem ontstekingen op verschillende plaatsen in het spijsverteringsstelsel. Dat veroorzaakt symptomen als pijn en dringende diarree. Regelmatig melden mensen die lijden aan de ziekte van CROHN en UC’s dat ze de symptomen kunnen onderdrukken als ze cannabis gebruiken. De eerste klinische studies met cannabisextracten in de ziekte van CROHN zijn aan de gang in de Universiteit van Munchen (met Cannador) en bij het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals (met Sativex). [6]

Een combinatie van CBD, CBG en visolie vermindert darmontsteking. In een studie met muizen vertoonde de combinatie van cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG) en visolie uitgesproken ontstekingsremmende effecten bij colitis. De auteurs schreven dat deze “preklinische gegevens een nieuwe strategie ondersteunen om deze stoffen te combineren voor de mogelijke ontwikkeling van een behandeling voor inflammatoire darmaandoeningen”. [7]

Vanwege al deze positieve resultaten is de ziekte van Crohn ook opgenomen in de nieuwe brochure van het BMC.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

 

[1] Lahat,A, et al. Digestion  “Impact of Cannabis Treatment on the Quality of Life, Weight, and Clinical Disease Activity in Inflammatory Bowel Disease Patients: A Pilot Prospective Study. Jan. 2012

[2] Phatak UP, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016 Nov 14. [in press]

[3] Strisciuglio C, et al. J Clin Gastroenterol. 2016 Nov 21. [in press]

[4] T. Naftali et.al Cannabis induces a clinical response in patients with Crohn’s disease: a prospective placebo-controlled study. Clinical Gastroenterology and hepatology 2013 Oct;11(10):1276-1280.

[5] Weiss A, et al. Drug Alcohol Depend. 2015 Sep 14. [in press]

[6](Bronnen: BBC News van 31 juli 2005; Wright K, Rooney N, Feeney M, Tate J, Robertson D, Welham M, Ward S. Differential expression of cannabinoid receptors in the human colon: cannabinoids promote epithelial wound healing. Gastroenterology 2005;129(2):437-53)

[7] Pagano E, et al. Phytother Res, 30. September 2020. [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany