Slaapstoornissen

Veel mensen gebruiken cannabis om makkelijk in te kunnen slapen. In de Verenigde Staten blijkt uit een grote online-enquete met 1513 patiënten die cannabis uit de apotheek haalde, dat 65 % van de patiënten cannabis gebruikt voor hun slaapstoornissen. Bovendien hebben zij door het gebruik van cannabis hun reguliere medicatie weten af te bouwen.[1]

Cannabis kan ook ingezet worden waar reguliere slaapmedicatie niet werkt of ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Zo gaf CBD (Cannabidiol) gaf een vermindering van angst en verbetering van slaap bij een 10-jarig meisje met post-traumatisch stress-syndroom (PTSS).[2].

Ook blijkt cannabis effectief in het terugbrengen van obstructieve slaapapneu.[3]  Bij het slaap-apneu syndroom stokt de ademhaling enkele of soms tientallen seconden. Bij ernstige obstructieve slaap-apneu is de ‘PAP’ eerste keuze, een apparaat dat ‘snachts op de neus en mond wordt aangesloten en de ademhaling reguleert. Er zijn geen medicijnen voor. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de patiënten die 10 mg THC innamen een uur voordat ze naar bed gingen het meest tevreden was met de behandeling. Deze groep gaf aan veel beter te slapen. De auteurs van het artikel concluderen op basis van deze resultaten dat zij therapeutische mogelijkheden zien voor cannabinoïden bij patiënten met slaapapneu.[4] Bij incidentele cannabisgebruikers werkt cannabis het beste om te slapen. [5] 

Cannabisgebruik verlengt de slaaptijd bij volwassenen. In een pilotstudie met 11 hiv-positieve mensen en 6 hiv-negatieve mensen werd cannabisgebruik geassocieerd met een langere totale slaaptijd bij volwassenen van middelbare en oudere leeftijd met en zonder HI gedurende een periode van 14 dagen. Cannabis verandert de slaapefficiëntie of slaapfragmentatie niet in vergelijking met dagen zonder cannabisgebruik. Campbell LM, et al. Cannabis. 2020;3(2):180-189.

Cannabis kan slapeloosheid verbeteren. Onderzoekers van het Mood Disorders Program en de Women’s Health Concerns Clinic en van de McMaster University in Hamilton, Canada, voerden een retrospectief onderzoek uit naar medicinale cannabis om de waargenomen werkzaamheid van cannabinoïden bij de behandeling van slapeloosheid te onderzoeken. De gegevens werden verzameld met behulp van de Strainprint-app, waarmee medicinale cannabisgebruikers aandoeningen en symptomen kunnen loggen, het cannabisgebruik kunnen volgen en de ernst van de symptomen voor en na het gebruik van cannabis kunnen controleren. Ze onderzochten gegevens van 991 medicinale cannabisgebruikers. Zij schreven: “Over het algemeen werden cannabinoïden door alle geslachten en leeftijden als effectief ervaren, en er werden geen significante verschillen gevonden tussen productvormen, innamemethoden, of geslachtsgroepen. Hoewel alle soorten als doeltreffend werden ervaren, bleken overheersende Indica-rassen de slapeloosheidssymptomen meer te verminderen dan cannabidiol (CBD)-rassen (…) en overheersende Sativa-rassen (…).”Kuhathasan N, Minuzzi L, MacKillop J, Frey BN. The Use of Cannabinoids for Insomnia in Daily Life: Naturalistic Study. J Med Internet Res. 2021;23(10):e25730.

Cannabis verbetert slaap bij patiënten met slapeloosheid volgens een gecontroleerde studie

Volgens een placebogecontroleerde studie van 6 weken met 29 volwassenen met slapeloosheid en oraal cannabispreparaat verbeterde de slaap. Deelnemers aan dit onderzoek van het National Institute of Integrative Medicine in Melbourne, Australië, kregen een cannabisolie met 10 mg/ml THC en 15 mg/ml CBD voor 2 weken placebo in een crossover design.

Na een actieve behandeling van 2 weken werd 60% van de deelnemers niet langer geclassificeerd als slapeloos. Het melatoninegehalte in de nacht verbeterde aanzienlijk in de actieve groep met 30%, vergeleken met een daling van 20% in de placebogroep. Medicinale cannabisolie verbeterde zowel de tijd als de kwaliteit van de slaap. De kwaliteit van de slaap verbeterde met 80%. Ried K, Tamanna T, Matthews S, Sali A. Medicinal cannabis improves sleep in adults with insomnia: a randomised double-blind placebo-controlled crossover study. J Sleep Res. 2022:e13793.

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Piper BJ, DeKeuster RM, Beals ML, Cobb CM, Burchman CA, Perkinson L, Lynn ST, Nichols SD, Abess AT. Substitution of medical cannabis for pharmaceutical agents for pain, anxiety, and sleep. J Psychopharmacol. 2017 Mar 1. [in press]

[2] Shannon S, et al. Perm J. 2016 Oct 12. [in press]

[3] Calik MW, et al. PLoS One 2014;9(10):e111412.

[4] Carley DW, Prasad B, Reid KJ, Malkani R, Attarian H, Abbott SM, Vern B, Xie H, Yuan C, Zee P. Pharmacotherapy of Apnea by Cannabimimetic Enhancement, the PACE Clinical Trial: Effects of Dronabinol in Obstructive Sleep Apnea. Sleep. 2017 Nov 7. [in press]

[5]Conroy DA, et al. J Addict Dis. 2016;35(2):135-43.

[6] Murillo-Rodríguez E, et al Neuroscience. 2016 Oct 13. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany