GGZ laat medicinaal cannabis gebruikster (PTSS) in de steek

Hieronder het verhaal van een patiënte die graag een behandeling wil hebben voor haar PTSS en vooralsnog anoniem wil blijven. Ze heeft naast PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) last van depressie, fibromyalgie (pijn), krampen en slaapproblemen.


3/8/2017
Vandaag heb ik een gesprek gehad bij m’n psycholoog. We kijken naar opname bij *** voor mijn ptss en daar had ik nog twee vragen over.
Hoe gaat het met mensen die soms slecht ter been zijn terwijl er tijdens het programma 6 uur bewegen per dag is en hoe word er omgegaan met medicinale cannabis?

Voor het slecht ter been zijn is er een alternatief programma, maar helaas, medicinale cannabis word niet toegestaan tijdens de 2 x 4 dagen opname.

De psycholoog heeft het gesprek beëindigd met *** en vertelde dat ik dan zou moeten stoppen met de cannabis tijdens het programma. Dat gaat het dus niet worden he, aldus psych.
Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk snap ik dat niemand verder komt wanneer ik er tijdens de behandeling super stoned bij zit, maar zeker vanuit zo’n grote instelling zou je toch verwachten dat ook hun weten dat medicinale cannabis er niet alleen is om lekker stoned van te worden. Dankzij de cannabis ontspannen mijn spieren meer, waardoor de ongecontroleerde spierbewegingen er weinig zijn en ik veel minder vaak val. Ook word de chronische pijn die ik met elke stap zet verlicht waardoor ik op mijn tempo rustig aan beweeg en fiets op mijn elektrische fiets.
Over mijn handen heb ik het nu niet eens, zo zijn die vooruit gegaan qua pijnklachten.

Buiten het gebruik van een vaporizer, jointje of klein waterpijpje, gebruik ik ook thc en cbd druppels en smeer ik zalf.
Ik gebruik overdag een andere cannabis soort dan in de avond en tevens gebruik ik cbd pasta overdag, een werkzame stof van de cannabisplant welke niet psycho actief is door het zeer lage thc percentage.

Wat ik zo jammer en eigenlijk verbazingwekkend vind is dat er te weinig bekend is over cannabis in de psychiatrie (behalve bij de verslavingszorg) om te begrijpen dat niet iedereen die cannabis gebruikt dit doet om stoned te zijn.
Ik heb jaren geprobeerd om met de reguliere medicatie verder te komen in mijn leven maar was niet behandelbaar en kreeg psychoses. De pijnstillers waren zo verslavend, elke dag wilde ik het liefst meer en meer. Dat meer en meer gebeurde trouwens ook met mijn lichaam, ik woog rond de 120 kilo op mijn zwaarst.
Nu gebruik ik in goed overleg met de artsen cannabis, stap op de fiets om de natuur in te gaan en de dagelijkse taken in huis lukken steeds vaker zonder hulp. Elke week ga ik alleen op de fiets naar de psycholoog en ik boek voor mijn gevoel echt vooruitgang. De straat angst is eindelijk sinds 7 jaar een stuk minder en maakt mijn kleine wereld een stukje groter.
En dan willen jullie, als instantie, een vast standpunt aannemen over een medicijn welke door mijn arts is voorgeschreven? Mijn medicatie welke ik bij de apotheek met recept kan ophalen?
Ik voel me in ieder geval niet welkom en wil eigenlijk nieteens hulp krijgen van een instantie die zo bekrompen is.
Mijn hoop is dat Nederland stopt met het verschrikkelijke betuttelbeleid en trots is op de mensen die op hun eigen manier hun leven leiden en erachter komen dat er meerdere wegen zijn. Doen wat jij goed voelt, toch?!


4/8/2017
De volgende dag heb ik contact gehad met mijn arts en het verhaal verteld. Ook zij moest er eigenlijk een beetje om lachen en zei dat het blijkt dat je dus toch een beetje sneaky moet zijn.
Zij staat achter mij en acht het dan ook niet mogelijk om gewoon maar even 2 x 4 dagen ermee te stoppen terwijl er ook behoorlijk wat van mijn (niet in top conditie verkerende) lichaam word gevraagd.
Eigenlijk erg dat je dus niet eerlijk kan zijn over je medicatie maar als dat de enige manier is ontkom je er niet aan om bepaalde vormen van therapie toch te kunnen krijgen.
Ik heb voor mezelf het besluit genomen om in ieder geval niet verder te willen met de instantie die zo bekrompen heeft gereageerd, of ik het de volgende instantie vertel dat ik medicinaal cannabis voorgeschreven krijg? Dat laat ik voor nu in het midden, na deze reactie denk ik er in ieder geval 10 keer over na.
___________________________________________________________________________
Groene groet.
Anoniempje