ADD/ADHD

Veel patiënten met ADHD en ADD hebben baat bij het gebruik van cannabis. Zij hebben vaak eerst reguliere medicatie, als bijvoorbeeld ritalin, gebruikt. Deze medicatie heeft ernstige bijwerkingen. Dit is niet altijd prettig. Veel patiënten zoeken daarom een alternatief. Cannabis kan gebruikt worden als therapeutische ondersteuning naast het gebruik van reguliere medicijnen. Cannabis is volgens de PGMCG en vele patiënten met ADD/ADHD zelfs een goed alternatief voor reguliere medicijnen.

Volgens een intensief onderzoek op internet fora overwegen vele patiënten met ADHD cannabis als therapeutische ondersteuning bij hun aandoening.[1] Zo blijkt uit Duits onderzoek, waarbij de medische gegevens van 30 patiënten werden geanalyseerd, dat volwassen patiënten met ADHD die niet goed te behandelen zijn met reguliere medicatie wel een verbetering kunnen ervaren met cannabis. Het gaat dan om een verbeterde concentratie, betere slaap en verminderde impulsiviteit.[2]

In een kleine placebo-gecontroleerde studie in Engeland van 30 volwassen met ADHD verminderde een cannabis extract (Sativex) hun symptomen. Deelnemers werd willekeurig cannabis of een placebo toegewezen om in te nemen. Cannabis leidde tot een enorme verbetering in de hyperactiviteit/impulsiviteit en verbetering van oplettendheid en emotionele stabiliteit. Onderzoekers schreven dat volwassenen met ADHD minder last van hun symptomen hebben en toch ook helder in hun hoofd blijven na cannabinoïde gebruik.[3] Ook het gedrag van de deelnemers aan dit onderzoek verbeterde.[4]

Veel Patiënten met ADHD behandelen zich met succes met cannabis blijkt uit een internet onderzoek.  Volgens een intensief onderzoek op internet fora overwegen vele patiënten met ADHD cannabis als therapeutische ondersteuning bij hun aandoening.[5]

 

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Onderzoek van Duke University Medical Center, Durham, USA. Mitchell JT, et al. PLoS One 2016;11(5):e0156614.

[2] Milz E, Grotenhermen F. Successful therapy of treatment resistant adult ADHD with cannabis: experience from a medical practice with 30 patients. Abstract book of the Cannabinoid Conference 2015, September 17-19, Sestri Levante, Italy, page 85.

[3] Cooper RE, Williams E, Seegobin S, Tye C, Kuntsi J, Asherson P. Cannabinoids in attention-deficit/hyperactivity disorder: A randomised-controlled trial. EUR Neuropsychopharmacol. 2017 May 30. [in press]

[4] Cooper RE, Williams E, Seegobin S, Tye C, Kuntsi J, Asherson P. Cannabinoids in attention-deficit/hyperactivity disorder: a randomised-controlled trial. EURopean Neuropsychopharmacology 2016;26:S130.

[5] Mitchell JT, et al. PLoS One 2016;11(5):e0156614.


Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany