Reumatische Artritis

Een team onderzoekers van de Universiteit van South-Carolina heeft een nieuwe toepassing van cannabis ontdekt. Het bestanddeel THC kan het immuunsysteem van het lichaam onderdrukken. Daarmee zou cannabis ingezet kunnen worden bij de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. De studie heeft aangetoond, dat cannabis door epigenetische invloeden de immuunrespons bij auto-immuunziekte kan veranderen bij muizen. Daardoor werden ontstekingen onderdrukt. Volgens de onderzoekers is cannabis effectief bij auto-immuunziekten, waarbij chronische ontstekingen een centrale rol spelen, zoals reumatoïde artritis.[1]

Op de huid toegediende CBD verminderde zwelling, pijn en ontsteking bij artritis.[2] en de activering van de CB2 receptor vermindert gewrichtsontsteking[3] .

Cannabisextract werkt bij de behandeling van reumatische artritis.Uit een vijf weken durende klinische studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Rheumatology, bleek dat Sativex, een cannabisextract met gelijke delen THC en CBD, bij 58 patiënten met reumatische artritis, superieur was aan een placebo. Bij een dubbelblind onderzoek kregen 31 patiënten cannabis en 27 kregen een placebo. De deelnemers konden tot 6 doses krijgen. Een dosis Sativex bevatte 2,5 mg THC en 2,5 mg CBD. De gemiddelde dosis die bereikt werd in de laatste week van de behandeling van de cannabisgroep was 13,5 mg THC.De onderzoekers ontdekten dat patiënten die Sativex genomen hadden, belangrijke vorderingen gemaakt hadden in pijn bij beweging, pijn bij rust, kwaliteit van de nachtrust en ontstekingen. Er was geen verbetering in ochtendstijfheid maar de basiswaarden waren laag. Het grootste deel van de nevenwerkingen was mild tot matig en er waren geen effecten die een onderbreking noodzakelijk maakten in de actieve behandelingsgroep.De onderzoekers besloten dat “een belangrijke pijnstillende werking werd waargenomen en de ziekteactiviteit in belangrijke mate werd onderdrukt door de behandeling met Sativex. Hoewel de verschillen binnen de groep klein en variabel zijn, representeren zij toch een voordeel van klinische relevantie en duiden zij op de nood aan een meer gedetailleerd onderzoek van deze indicatie.[4]

Activering van de CB2-receptor kan gunstig zijn bij reumatoïde artritis.In een onderzoek met reumatoïde artritis, synoviale fibroblasten, cellen in de gewrichten, toonden onderzoekers aan dat activering van de CB2-receptor door een synthetische cannabinoïde (JWH-133) resulteerde in een vermindering van de pro-inflammatoire cytokine interleukine 1-beta. Auteurs schreven dat de CB2-receptor “mogelijk een potentieel doelwit kan zijn voor het behandelen van pijn en ontsteking bij RA [reumatische artritis].”[5]

Beta-caryophyllene verbetert artritis
De CB2-receptoragonist en cannabinoïde terpeen beta-caryophyllene werden onderzocht in een diermodel van artritis. Resultaten tonen aan dat beta-caryofylleen “artritis verbetert door een wisselwerking tussen CB2 en PPAR-γ.” PPAR-gamma is een receptor die in cellen wordt gevonden en niet op het celoppervlak.[6]

In Canada gebruikt ongeveer 20% van de patiënten met artritis en spierpijn cannabis en anderen willen het graag proberen

Veel mensen gebruiken medicinale cannabis om hun artritis en andere spierpijn te behandelen, vaak zonder hun arts te raadplegen, zo meldt een nieuwe studie. Canadese onderzoekers ontdekten dat een op de vijf patiënten die een orthopedisch chirurg raadplegen voor chronische spier- en skeletpijn, een cannabisproduct gebruikt om ze te behandelen. Voor deze studie interviewden onderzoekers meer dan 600 patiënten die een orthopedische kliniek in Toronto bezochten.”We ontdekten dat 20% eerder of huidig ​​cannabisgebruik meldde met de specifieke bedoeling om de pijn te verlichten”, aldus onderzoeksauteur Dr. Timothy Leroux, orthopedisch chirurg aan de Universiteit van Toronto. “Niet alleen recreatieve gebruikers, maar ook patiënten die zeiden: ‘Ik gebruik cannabis omdat ik de pijn van deze aandoening wil verlichten.'” Er is ook grote belangstelling voor medicinale cannabis bij patiënten met artritis die het niet hebben geprobeerd, vonden Leroux en zijn team. Twee derde van de niet-gebruikers is geïnteresseerd in het proberen van een cannabisproduct om hun spier- en gewrichtspijn te behandelen, meldden de onderzoekers.[7]

Een toenemend aantal volwassenen met reumatische aandoeningen gebruikt cannabis

Volgens een groot onderzoek uitgevoerd in de VS is het aantal patiënten met reumatische aandoeningen verdrievoudigd tussen 2014 en 2019. De studie omvatte deelnemers aan FORWARD, The National Databank for Rheumatic Diseases in Wichita, VS. De deelnemers werden in 2014 en 2019 gevraagd naar hun cannabisgebruik in het verleden en het heden. Onder 11.006 respondenten nam het cannabisgebruik toe van 6% in 2014 tot 18% in 2019, met de grootste prevalentie van gebruik in staten waar cannabisgebruik legaal is. De meeste gebruikers (74% in 2014; 62% in 2019) meldden dat cannabis effectief was voor verlichting van artritissymptomen. Wipfler K, Simon TA, Katz P, Wolfe F, Michaud K. Increase in Cannabis Use Among Adults with Rheumatic Diseases: Results from a 2014-2019 US Observational Study. Arthritis Care Res (Hoboken). 2021 Jul 15. [in press]

 

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Yang, X.; Hegde, V.L.; Rao, R.; Zhang, J.; Nagarkatti, P.S.; Nagarkatti, M. (2014) Histone modifications are associated with delta9-Tetrahydrocannabinol-mediated alterations in antigen-specific T cell responses. The Journal of Biological Chemistry 289;18707-18718.

[2] Hammell DC, et al. EUR J Pain. 2015 Oct 30. [in press]

[3] Gui H, et al. Immunobiology. 2014 Dec 30. [in press]

[4](Bronnen: Blake DR, Robson P, Ho M, Jubb RW, McCabe CS. Preliminary assessment of the efficacy, tolerability and safety of a cannabis-based medicine (Sativex) in the treatment of pain caused by rheumatoid arthritis. Rheumatology 2005, November 9 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]; Persbericht van GW Pharmaceuticals van 9 november 2005)

[5] Fechtner SC, et al. Clin Exp Rheumatol. 2019 Mar 18. [in press]

[6]Irrera N, et al. Biomolecules. 2019 Jul 31;9(8).

[7] WebMD vom 28. Mai 2020

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany