Studies: Cannabis vertraagt de ontwikkeling van kanker

21 november 2017

Onderzoek toont aan – met voorzichtig optimisme – dat cannabis de ontwikkeling van kankercellen kan doden of vertragen.

Medicinale cannabis is bekend bij kankerpatiënten. Een groot aantal Israeli krijgen cannabis als onderdeel van hun palliatieve zorg voor de behandeling van de symptomen van de ziekte, het  is effectief gebleken in het verlichten van chronische pijn, misselijkheid en het verlies van eetlust.

Bron

Update 3/4/2017

Cannabics Pharmaceuticals Inc. Receives the Final Report of Its Research on Antitumor Properties of Cannabinoids Held in Israel

TEL AVIV, Israel, April 3, 2017 /PRNewswire/ — Cannabics Pharmaceuticals Inc. (CNBX) is pleased to announce that it received the final report of the research held in the Technion Israel Institute of Technology, in which the antitumor activity of cannabinoids was reflected in several types of cancer (breast, ovarian, colon, pancreatic, gastric, glioblastoma).

The results which were obtained, using High Throughput Screening technology (HTS), clearly indicate that the company’s cannabinoid compounds caused apoptosis (programed cancer cell death) in all cancer types mentioned above with no effect on healthy normal cells.

7/2/2017

GW Pharmaceuticals Achieves Positive Results in Phase 2 Proof of Concept Study in Glioma

In een studie Fase II van GW Pharmaceuticals (ook met placebo!) komen positieve resultaten naar voren bij een agressieve vorm van hersentumor glioom

Gliomen

De steuncellen die het zenuwweefsel voeden, beschermen, isoleren, en op hun plek houden, heten glia-cellen. De tumoren die uit deze steuncellen voortkomen heten gliomen. Per jaar wordt in Nederland bij iets meer dan 1.000 mensen een glioom geconstateerd. Dit is meer dan de helft van het totaal aantal primaire hersentumoren.

Uit het onderzoek blijkt dat THC en CBD samen de hersentumor remmen.

Deze onderzoeken op de IACM:

Wetenschap/Mens: Gliomen bij kinderen kunnen worden vernietigd door endocannabinoïden
Low-grade gliomen bestaan uit een gemengde groep van hersentumor die overeenkomen met de meerderheid van de tumoren van het centrale zenuwstelsel bij kinderen. Een nieuwe studie suggereert dat ze spontaan verdwijnen kunnen, dit kan worden veroorzaakt door endocannabinoïden. In deze spontaan verdwenen tumoren waren er hogere concentraties van CB1 receptoren dan gebruikelijk.
Ann and Robert H. Lurie Children’s Hospital, Hospital of Chicago, USA.
Sredni ST, et al. Childs Nerv Syst. 2016 Sep 9. [in press]

Wetenschap/Cellen: THC veroorzaakt de dood van de kankercellen wat wijzigingen veroorzaakt in het endoplasmatisch reticulum
THC verhoogt de verhouding van Dihydroceramid tot ceramide in het endoplasmatisch reticulum (een celbestanddeel) van bepaalde hersentumorcellen (gliomacellen) en deze wijziging leidt uiteindelijk tot apoptosis, een vorm van geprogrammeerde celdood.
Biologisch Instituut, Complutense-Universiteit, Madrid, Spanje.
Hernández-Tiedra S, et al. Autophagy. 2016 Sep 16:1-17. [In press]

Hoeveel bewijs is er nog nodig?