Cannabis kan alcoholgebruik bij zware drinkers verminderen volgens een observationele studie

04 februari 2021

Wetenschap/Mens: Cannabis vermindert alcoholgebruik bij zware drinkers in observationele studie

Zware alcoholdrinkers kunnen hun alcoholverbruik verminderen door cannabis te gebruiken. Onderzoekers van het Institute for Cognitive Science van de University of Colorado in Boulder, VS, namen 96 cannabisgebruikende zware gebruikers op in een observationele studie.

De deelnemers dronken ongeveer 29% minder alcoholische drankjes en hadden 2 keer minder kans op een binge-drinking episode op dagen dat cannabis werd gebruikt, vergeleken met dagen dat geen cannabis werd gebruikt. Deze patronen werden waargenomen bij mannen, vrouwen en de onregelmatige en frequente cannabisgebruiksgroepen. De auteurs schreven dat “zware drinkers die in behandeling zijn om hun alcoholgebruik te verminderen en die ook cannabis gebruiken, hun cannabisgebruik lijken te verhogen op dagen dat ze hun alcoholgebruik verminderen”.

Science/Human: Cannabis reduced alcohol consumption in heavy drinkers in observational study

Heavy alcohol drinkers may reduce alcohol consumption by using cannabis. Investigators of the Institute for Cognitive Science of the University of Colorado in Boulder, USA, included 96 cannabis using, who were also heavy users in an observational study.

Participants drank approximately 29% fewer alcoholic drinks and were 2 times less likely to have a binge-drinking episode on days that cannabis was used compared with days that cannabis was not used. These patterns were observed in males, females and the infrequent and frequent cannabis use groups. Authors wrote that” heavy drinkers engaged in treatment to reduce their alcohol consumption who also use cannabis appear to increase their cannabis use on days when they reduce their alcohol consumption.”

Karoly HC, Ross JM, Prince MA, Zabelski AE, Hutchison KE. Effects of cannabis use on alcohol consumption in a sample of treatment-engaged heavy drinkers in Colorado. Addiction. 2021 Jan 19. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook