Cannabisgebruik beschermt de lever tegen alcoholische leverontsteking

20 januari 2018

Cannabis gebruik beschermd alcohol gebruikers tegen de negatieve gevolgen van alcohol bij de lever, met inbegrip van een vette lever, cirrose en leverkanker (hepatocellulaire carcinoom). Dit is het resultaat van een werkgroep die werd opgericht door wetenschappers van verschillende instellingen binnen de Verenigde Staten, met inbegrip van de University of Massachusetts, de Howard County General Hospital in Colombia, het ziekenhuis en medisch centrum in Englewood en het Maimonides Medical Center in Brooklyn. Wetenschappers analyseerde gegevens uit een databestand van 319.514 volwassenen met een geschiedenis van alcoholmisbruik.

Het risico voor de ontwikkeling van alle alcoholische leverziekten bij patiënten, die ook cannabis gebruikte, was aanzienlijk lager in vergelijking met niet-cannabisgebruikers. Het risico voor de ontwikkeling van vette lever was verminderd met 45% en het risico voor de ontwikkeling van alcoholische levercirrose was verminderd met 55%. De gezondheid van de lever was zelfs beter voor afhankelijke cannabisgebruikers dan voor niet-afhankelijke gebruikers. Auteurs concludeerden dat hun “bevindingen suggereren dat cannabisgebruik geassocieerd kan worden met een verminderde incidentie van leverziekte bij alcoholisten.” [1]

Cannabis kan ontsteking geassocieerd met alcoholgebruik verminderen
Wetenschappers onderzochten 66 regelmatige alcohol gebruikers, van wie sommigen ook cannabis gebruikte. Alcoholgebruik werd geassocieerd met een verhoogd niveau van de pro-ontsteking mediator Interleukine-6, terwijl cannabis werd geassocieerd met een verhoogd niveau van interleukin-1 Beta, die anti-ontsteking eigenschappen heeft. Auteurs concludeerden dat “cannabinoïde verbindingen kunnen dienen ter vermindering van ontsteking geassocieerd met alcoholgebruik.”[2]

[1] Adejumo AC, Ajayi TO, Adegbala OM, Adejumo KL, Alliu S, Akinjero AM, Onyeakusi NE, Ojelabi O, Bukong TN. Cannabis use is associated with reduced prevalence of progressive stages of alcoholic liver disease. Liver Int, 17. Januar 2018 [Im Druck]

[2] Karoly HC, et al. Alcohol Clin Exp Res, 29. Dezember 2017 [Im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany