Het medicinaal gebruik van cannabis is veilig voor oudere mensen

18 februari 2018

Het therapeutisch gebruik van cannabis is veilig en efficiënt bij de oudere populatie, een studie door onderzoekers van de Ben-Gurion University van de Negev in Be’er-Sheva, Israel, concludeerde ze bij een groep van 2736 patiënten boven de 65 jarige leeftijd, die deelnamen aan een enquete. De gemiddelde leeftijd was 74.5 jaar. De meest voorkomende indicatie voor de cannabisbehandeling waren pijn (66.6%) en kanker (60.8%).

Na een behandeling van zes maanden, melde 93.7% van de respondenten vooruitgang in hun conditie en de gerapporteerde pijn level was verminderd van een gemiddelde 8 op een schaal van 0 – 10 tot een gemiddelde van 4. De meest voorkomende tegenreacties waren: duizeligheid (9.7%) en een droge mond (7.1%). Na zes maanden, stopte 18.1% het gebruik van opiaten pijnstillers of verminderde hun dosis. Auteurs concludeerde dat hunstudie vindt dat het therapeutisch gebruik van cannabis veilig is en efficiënt bij de oudere populatie. Cannabis gebruik zal het gebruik van andere voorgeschreven medicijnen verminderen, inclusief opiaten.”

Abuhasira R, Schleider LB, Mechoulam R, Novack V. Epidemiological characteristics, safety and efficacy of medical cannabis in the elderly. . EUR J Intern Med, 1. Februar 2018 [im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany