Topische behandeling met cannabis oogdruppels kan effectief zijn bij blefarospasme (ooglidsamentrekking)

26 juni 2024

Wetenschap/Mens: Topische behandeling met cannabis oogdruppels kan effectief zijn bij blefarospasme (ooglidsamentrekking)

Een placebogecontroleerde studie met 6 deelnemers door onderzoekers van het Goldschleger Eye Institute van het Sheba Medisch Centrum in Tel-Hashomer, Israël, toont aan dat met cannabis aangelengde oogdruppels de symptomen van blefarospasme kunnen verminderen. De ziekte wordt gekenmerkt door abnormale samentrekkingen van de spieren, die de oogleden sluiten. De 3 patiënten in de behandelingsgroep gebruikten cannabisdruppels en de andere 3 deelnemers kregen een placebo gedurende de eerste 6 weken van het onderzoek, en beide groepen werden behandeld met de cannabisdruppels gedurende de tweede 6 weken.

De gemiddelde duur van de spasmeaanvallen tijdens de eerste 6 weken was 4,29 min in de behandelingsgroep en 73,9 min in de placebogroep. Er waren 61 spasmeaanvallen in de behandelingsgroep en 94 spasmeaanvallen in de placebogroep. De gemiddelde duur van de spasmeaanval was respectievelijk 1,77 en 8,96 min. De auteurs concludeerden dat “cannabis een effectieve en veilige behandeling kan zijn voor BEB als een tweede lijn na BTX-A injecties wanneer het gedurende 3 maanden wordt gebruikt. Er waren geen significante oculaire of systemische bijwerkingen geassocieerd met de behandeling. ”

(english)

Science/Human: Topical treatment with cannabis eye drops may be effective in blepharospasm

 

A placebo-controlled study with 6 participants by researchers at the Goldschleger Eye Institute of Sheba Medical Center in Tel-Hashomer, Israel, shows, that cannabis-infused eye drops may reduce symptoms of blepharospasm. The disease is characterised by abnormal contractions of the muscles, which close the eyelids. The 3 patients in the treatment group used cannabis drops and the other 3 participants received a placebo during the first 6 weeks of the study, and both groups were treated with the cannabis drops during the second 6 weeks.

The mean duration of spasm attacks during the first 6 weeks was 4.29 min in the treatment group and 73.9 min in the placebo group. There were 61 spasm events in the treatment group and 94 spasm events in the placebo group. The mean duration of spasm attack was 1.77 and 8.96 min, respectively. Authors concluded that “cannabis can be an effective and safe treatment for BEB as a second line after BTX-A injections when used for 3 months. No significant ocular or systemic side effects were associated with the treatment. “

Zloto O, Weisman A, Avisar I, Serlin T, Bar-Lev L, Priel A, Landau Prat D, Granot N, Weisman I, Ben Simon G. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2022 Jan 24. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook