Cannabisgebruik verlaagt verhoogde bloeddruk bij oudere volwassenen

01 februari 2021

Wetenschap/mens: Cannabisgebruik verlaagt verhoogde bloeddruk bij oudere volwassenen

In een prospectief onderzoek bij 26 patiënten met hypertensie en een gemiddelde leeftijd van ongeveer 70 jaar, leidde cannabisgebruik tot een verlaging van de bloeddruk met ongeveer 5 mmHg. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Cannabis Clinical Research Institute en het Clinical Research Center van de Ben-Gurion University of the Negev in Beer Sheva, Israël.

Bij de follow-up van drie maanden waren de gemiddelde 24-uurs systolische en diastolische bloeddrukwaarden met respectievelijk 5,0 mmHg en 4,5 mmHg gedaald. Het dieptepunt voor bloeddruk en hartslag werd 3 uur na toediening bereikt. Het percentage mensen met een normale druk veranderde van 27,3% vóór de behandeling tot 45,5% erna. De auteurs concludeerden dat “bij oudere volwassenen met hypertensie een behandeling met cannabis gedurende drie maanden werd geassocieerd met verlagingen van de 24-uurs systolische en diastolische bloeddruk”.

Wissenschaft/Mensch: Cannabiskonsum reduziert bei älteren Erwachsenen einen erhöhten Blutdruck

In einer prospektiven Studie mit 26 Patienten mit Bluthochdruck und einem Durchschnittsalter von etwa 70 Jahren führte Cannabiskonsum zu einer Senkung des Blutdrucks um etwa 5 mmHg. Die Untersuchung wurde von Forschern des Cannabis Clinical Research Institute und des Clinical Research Center der Ben-Gurion University of the Negev in Beer Sheva (Israel) durchgeführt.

Bei der dreimonatigen Nachbeobachtung sanken die mittleren systolischen und diastolischen 24-Stunden-Blutdruckwerte um 5,0 mmHg bzw. 4,5 mmHg. Der Tiefpunkt für den Blutdruck und die Herzfrequenz wurde 3 Stunden nach der Verabreichung erreicht. Der Anteil derer mit normalem Druck veränderte sich von 27,3 % vor der Behandlung auf 45,5 % danach. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass “bei älteren Erwachsenen mit Bluthochdruck eine dreimonatige Cannabis-Behandlung mit einer Senkung der systolischen und diastolischen 24-Stunden-Blutdruckwerte verbunden war.”

Cannabis is associated with blood pressure reduction in older adults

Abuhasira R, Haviv YS, Leiba M, Leiba A, Ryvo L, Novack V. Cannabis is associated with blood pressure reduction in older adults – A 24-hours ambulatory blood pressure monitoring study. EUR J Intern Med. 2021:S0953-6205(21)00005-4.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook