Cannabinoïden hebben een anti-inflammatoir effect bij COVID-19 en verminderen ontwikkeling longfibrose

27 januari 2021

Wetenschap/Cellen: Cannabinoïden vertonen anti-inflammatoire activiteit in COVID-19-gerelateerde ontsteking

Een cannabisextract vermindert het gehalte aan pro-inflammatoire cytokinen (interleukine 6 en interleukine 8) in de longcellen aanzienlijk. Het extract bevat cannabidiol, cannabigerol en tetrahydrocannabivarine. De auteurs schreven dat deze formulering van een cannabisextract nuttig kan zijn bij longontsteking, maar “er is voorzichtigheid geboden door cannabis voor te stellen als behandeling voor COVID-19”.

Institute of Plant Science, Agriculture Research Organization, Volcani Center, Rishon LeZion, Israel.

Science/Cells: Cannabinoids exhibit anti-inflammatory activity in COVID-19-related inflammation

A cannabis extract substantially reduced levels of pro-inflammatory cytokines (interleukin 6 and interleukin 8) in lung cells. The extract contains cannabidiol, cannabigerol, and tetrahydrocannabivarin. Authors wrote that this formulation of a cannabis extract may be helpful in lung inflammation, but “there is a need of caution proposing cannabis as treatment for COVID-19.”

Institute of Plant Science, Agriculture Research Organization, Volcani Center, Rishon LeZion, Israel.

Anil SM, et al. Sci Rep. 2021;11(1):1462.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Cannabis kan COVID-19 complicaties verminderen, fibrose verzachten – studie

Uit een studie bleek dat 3 van de geteste soorten in staat waren cytokinestormen te remmen en het toekomstige risico op het ontwikkelen van longfibrose te verminderen.

Een nieuw onderzoek uit Canada heeft nieuwe aanwijzingen opgeleverd dat bepaalde cannabissoorten ernstige ontstekingen van de luchtwegen, bekend als “cytokinestormen”, kunnen tegengaan.
De gezamenlijke studie werd uitgevoerd door Pathway Research Inc. samen met teams van de University of Calgary en de University of Lethbridge, en werd vorige week gepubliceerd in het medische tijdschrift Aging.

Tijdens de studie induceerden de onderzoekers ontstekingen in 3D-geprinte huidweefselmonsters en testten daarop 7 verschillende soorten Cannabis Sativa, die werden geselecteerd uit 200 soorten die aanvankelijk werden geanalyseerd.
Uit het onderzoek bleek dat 3 van de geteste soorten in staat waren cytokinestormen te remmen en het toekomstige risico op het ontwikkelen van longfibrose (permanente littekenvorming in de longen) te verminderen.
Cytokinestormen treden op wanneer het lichaam immuuncellen en hun activerende bestanddelen (cytokinen) overproduceert, wat leidt tot gevaarlijk hoge bloeddruk, longschade, ademnoodsyndroom en orgaanfalen.
Dit komt vaak voor bij sommige patiënten waarbij de reactie van het immuunsysteem op COVID-19 extreem is en in overdrive gaat om het virus te bestrijden.
Uit steeds meer bewijsmateriaal blijkt dat veel COVID-19 patiënten sterven ten gevolge van de toename van de productie van ontstekingsbevorderende cytokinemoleculen, eerder dan door het virus zelf.

Bron

Lees ook