CBD zou een potentiële ontstekingsremmende behandeling kunnen zijn voor Covid-19

14 juni 2020

Wetenschap: CBD zou een potentiële ontstekingsremmende behandeling kunnen zijn voor Covid-19

Canadese onderzoekers bespreken de hypothese dat CBD een potentiële ontstekingsremmende behandeling zou kunnen zijn voor Covid-19 geassocieerd met een cytokinestorm.

Cannabidiol (CBD) is een fytocannabinoïde met verschillende klinische toepassingen en heeft bewezen werkzaam te zijn voor bepaalde medische aandoeningen, samen met een gunstig veiligheids- en verdraagbaarheidsprofiel  Bovendien heeft CBD, in tegenstelling tot Δ9-tetrahydrocannabinol (THC), geen psychotrope effecten, wat het ook wenselijk maakt voor therapeutische toepassingen . Cannabinoïden kunnen de immuunactivering en de inflammatoire cytokineproductie onderdrukken, wat erop wijst dat ze overmatige ontsteking kunnen temperen.

Endocannabinoïde-receptoren omvatten CB1 en CB2. CB1 heeft een hogere expressie in het centrale zenuwstelsel en een mindere expressie op perifere weefsels, inclusief de longen . Luchtwegepitheelcellen reageren op zowel CB2-receptorafhankelijke als onafhankelijke effecten van cannabinoïden. CB2 wordt uitgedrukt door variëteiten van immuuncellen waaronder circulerende lymfocyten, monocyten en mestcellen en in lymfoïde weefsels . Activering van de CB2-receptor kan de afgifte van inflammatoir IL-1, IL-6, IL-12 en TNF-α  onderdrukken. Constitutieve productie van endocannabinoïden vindt plaats door macrofagen van menselijke longbewoners, die beschermend zijn bij acute en chronische ontstekingen, meestal via CB2-receptoren.

.Belangrijk is dat humane long ingezeten macrofagen ook zowel CB1- als CB2-receptoren tot expressie brengen ]. Van agonisten van CB2 is aangetoond dat ze TNF-α uit CD14 + -monocyten en M1-macrofagen remmen en de expressie van ontstekingsremmend cytokine IL-10 verhogen. CB2-agonisten induceren ook ontstekingsremmende FoxP3 + -regulerende T-cellen (Tregs) die TGF-β en IL-10 produceren. Bovendien is aangetoond dat CBD de differentiatie van functionele immunosupressieve Tregs induceert .

Onderzoekscentrum van het McGill University Health Center, Montreal, Canada.

Wissenschaft: CBD könnte eine potenzielle entzündungshemmende Behandlung für Covid-19 sein

Kanadische Forscher diskutieren die Hypothese, dass CBD eine potenzielle entzündungshemmende Behandlung für Covid-19 sein könnte, das mit einem Zytokinsturm assoziiert ist.

Forschungsinstitut des Gesundheitszentrums der Universität McGill, Montreal, Kanada.

Science: CBD may be a potential anti-inflammatory treatment for Covid-19

Canadian researchers discuss the hypothesis that CBD may be a potential anti-inflammatory treatment for Covid-19, which is associated with a cytokine storm.

Research Institute of McGill University Health Centre, Montreal, Canada.

Costiniuk CT, et al. Cytokin Growth Factor Rev, 20. Mai 2020 [Im Druck]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook