Libanon: Parlement keurt een wetsvoorstel goed dat cannabisteelt toestaat voor medisch en industrieel gebruik

22 april 2020

In Libanon heeft het Parlement een wetsvoorstel goedgekeurd  dat cannabisteelt toestaat voor medisch en industrieel gebruik.

Het Libanese parlement heeft op dinsdag een wet aangenomen om  cannabisteelt voor medische en industriële doeleinden te legaliseren, een beweging die door de economische adviseurs, zelfs voordat de coronavirus pandemie behandeld werd,  werd aanbevolen door de worstelende economie in de Middellandse natie

Volgens de nieuwe wet zou de teelt van cannabis door boeren in het land worden gereguleerd, aldus The Daily Star, een Libanese Engelstalige krant. Hoewel de plant al lang wijd en open wordt geteeld in Libanon, met name in de oostelijke Bekaa-vallei van het land, was het kweken van cannabis strikt illegaal.

De nieuwe wet zou cannabis niet legaliseren voor recreatief gebruik. In plaats daarvan zou de plant kunnen worden gekweekt voor uitvoer voor medicinale en industriële doeleinden. Onder de nieuwe wetgeving zou Libanon ook streven naar een nieuwe legale industrie die farmaceutische producten van cannabis produceert, waaronder wellnessproducten en CBD-olie. Industriële producten, zoals vezels voor textiel, kunnen ook uit de fabriek worden geproduceerd.

Kareem Chehayeb, een onafhankelijke Libanese journalist en onderzoeker, merkte op Twitter op dat de Libanese politieke partij Hezbollah tegen de nieuwe wet was. “Hoewel hun belangrijkste bondgenoten het wetsvoorstel steunden, was #Hezbollah niet de enige partij die hiertegen was”, twitterde Chehayeb.

Hilal Khashan, hoogleraar politieke studies en openbaar bestuur aan de American University of Beirut, vertelde Newsweek dat het legaliseren van cannabis lang niet genoeg zou zijn om de economische zorgen van Libanon aan te pakken. Hij uitte ook scepsis dat de regering de wet met succes zou kunnen implementeren, gezien de oppositie van Hezbollah.

“Hezbollah is de belangrijkste begunstigde van de handel in cannabis”, zei Khashan. ‘De enige manier voor Hezbollah om de ratificatie van de wet te accepteren, is door direct betrokken te zijn bij de uitvoering ervan – dwz er zijn aandeel aan te ontlenen.’

Libanon bespreekt al bijna twee jaar in het openbaar de mogelijkheid om cannabis voor medicinale en industriële doeleinden te legaliseren. In juli 2018 schepte Raed Khoury, de voormalige minister van economie en handel van Libanon, op dat de kwaliteit van Libanese wiet “een van de beste ter wereld is” tijdens een interview met Bloomberg News.

Bron

Lees ook:

Libanon heeft een voorstel om cannabis voor medicinale doeleinden te legaliseren

Libanon: Voorstel om cannabis voor medische doeleinden te legaliseren