Brexit zal een einde maken aan de toegang tot medicinale cannabis voor zieke kinderen in de UK

24 december 2020

Na het einde van de Britse Brexit-overgangsperiode op 1 januari 2021 zullen Britse kinderen met een ernstige medische aandoening geen toegang meer hebben tot medische cannabisrecepten.

In een brief die vorige week naar belanghebbenden, klinieken en patiëntengroepen werd gestuurd, waarschuwde het Britse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg (DHSC) dat zodra de overgangsperiode afloopt, de voorschriften die in het Verenigd Koninkrijk worden uitgeschreven, niet langer door de EU-lidstaten zullen worden nageleefd. In de praktijk betekent dit dat ernstig epileptische kinderen die in wezen afhankelijk zijn van medische cannabis, na Brexit helemaal niet meer in staat zullen zijn om de behandeling te krijgen die ze nodig hebben, aangezien de toeleveringsketen in Nederland is gevestigd.

In de brief van het DHSC van 15 december – 16 dagen voor het einde van de overgangsperiode – kondigt het DHSC aan dat het van plan is “ervoor te zorgen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen, als dat nog niet gebeurd is, om ervoor te zorgen dat de voorschrijvers op de hoogte worden gebracht en worden uitgerust met informatie over alternatieve geneesmiddelen op basis van cannabis zonder vergunning, zodat zij na afloop van de overgangsperiode op 1 januari 2021 de beste keuzes kunnen maken voor hun patiënten”.

Een woordvoerder van de campagne voor toegang tot medicinale cannabis End Our Pain gaf commentaar: “Deze brief is de zoveelste verwoestende klap voor deze gezinnen, die al de moeilijkheden ondervinden om voor zeer zieke kinderen te zorgen. Keer op keer hebben de End Our Pain families wanhopige smeekbeden gedaan aan de Eerste Minister, de Staatssecretaris van Volksgezondheid en de NHS voor dringende hulp, maar hun behoeften worden nog steeds genegeerd. Deze brief, die zo dicht bij de overgangstermijn is verzonden, heeft ons laten klauteren om een oplossing te vinden op basis van zeer beperkte informatie. De stopzetting van de levering van medische cannabis vanuit Nederland aan het Verenigd Koninkrijk is een kwestie van leven of dood voor deze kinderen. Het is noodzakelijk dat de regering nu actie onderneemt om te helpen een oplossing te vinden en deze gezinnen te helpen”.

Het medisch gebruik van cannabis in gevallen waarin alle andere opties zijn uitgeput, werd in 2018 gelegaliseerd in het Verenigd Koninkrijk; en nu krijgen ongeveer 40 kinderen in het Verenigd Koninkrijk voorgeschreven cannabisolie voor de behandeling van extreme en drugsresistente vormen van epilepsie die, indien onbehandeld, meerdere malen per dag frequente of langdurige levensbedreigende toevallen kunnen veroorzaken. Er wordt aangenomen dat slechts drie van hen hun recept hebben gekregen via de NHS, wat betekent dat de resterende gezinnen moeten betalen om hun medicatie privé te kunnen gebruiken. Met particuliere medische cannabisvoorschriften die tot 2500 pond per maand kosten en met de extra kosten en complicaties die gepaard gaan met een kind dat intensieve langdurige zorg nodig heeft, zijn veel van deze gezinnen gedwongen om liefdadigheidsdonaties te vragen – maar sinds het begin van de COVID-19 pandemie in maart zijn de meeste fondsenwervingsactiviteiten in de ijskast gezet.

Bron(English)

Lees ook