De UK krijgt de eerste bulk medicinale cannabis toegezonden uit NL

15 februari 2019

De eerste bulk partij medicinale cannabis geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk is aangekomen uit Nederland, aangezien het op recept verkrijgbaar is vanaf vorig jaar november toen het werd gelegaliseerd.

De verzending, uitgevoerd door het Bureau voor Medicinale Cannabis, zal rechtstreeks worden verzonden naar apotheken,  die het verstrekken aan patiënten onder voorschrift voor de behandeling van aandoeningen waaronder chronische pijn en multiple sclerose, volgens een verklaring van de Britse opstarter Grow Biotech. Het bedrijf zei dat het werkte met de investeerder Europese Cannabis Holdings en farmaceutische importeur IPS Specials om de levering te faciliteren.

Het UK’s thuiskantoor gaf gespecialiseerde artsen de optie om medicinale cannabis voor te schrijven vanaf November. Zij zullen capabel zijn om dit medicijn op case-by-case basis aan te bieden wanneer andere gelicentieerde producten niet kunnen voldoen aan de behoeften van de patiënten. Daarop volgde een verschuiving in de openbare houdingen ten opzichte van op cannabis gebaseerde medicijnen nadat twee Britse kinderen met epilepsie werden verhinderd medicatie mee terug te brengen in het land, vonken een protest.

Veranderende standpunten. De regelgevende outlook verschuift ook in Europa. Het EuropeesParlement heeft gestemd ten gunste van een niet-bindende resolutie op afgelopen woensdag die gericht zal zijn op het stimuleren van toegang tot mediwiet te verbeteren in de landen van de Europese Unie.

De World Health Organization heeft een soortgelijke houding ingenomen, zij zeiden op 1 februari dat cannabis en cannabis hars uit schema IV van het Enkelvoudig Verdrag van 1961 inzake verdovende middelen, de meest beperkende categorisatie, moet worden verwijderd. Bloomberg Intelligence Analist Gopal Srinivasan zei de wijziging is om die landen te voorzien van “extra politieke dekking” om hun standpunten over cannabis te heroverwegen.

In Europa blijft de beursgenoteerde cannabis industrie zeer klein, maar de industrie blijkt lucratiever dan aanvankelijk verwacht. Grow Biotech zei in een aankondiging van de fondsenwerving in juli vorig jaar dat het wil toetreden tot een kleine groep van cannabis op de beurs in het vierde kwartaal van 2019.