Europees Parlement: Meer Onderzoeken Medicinale Cannabis en neem Gebruik serieus

13 februari 2019

Vandaag 13 februari 2019 vindt de stemming plaats naar aanleiding van het debat van gisteren over medicinale cannabis.

Europees Parlement: neem medicinaal gebruik cannabis serieus 

Europarlementariërs debatteren met de Europese Commissie over manieren om het tekort aan onderzoek naar medicinale cannabis aan te pakken.

Een resolutie hierover zal op dinsdag in stemming worden gebracht. De Europese Commissie wordt door het EP ondervraagd over hoe de EU onderzoek naar medicijnen gebaseerd op cannabis kan ondersteunen. Om de consumentenveiligheid te waarborgen moeten er tevens normen voor niet-farmaceutische medicinale cannabis worden ingesteld.

De ontwerpresolutie benadrukt de noodzaak voor de Europese Commissie en nationale autoriteiten om een helder onderscheid te maken tussen medicinale cannabis en cannabis voor overig gebruik. Het roept het Europees Parlement en de lidstaten op om barrières in de wetgeving aan te pakken die een belemmering zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Er moet voldoende geld naar onderzoek gaan en de verspreiding van kennis onder medische professionals moet worden bevorderd.

Achtergrond

Het Europees Parlement stelt dat er wezenlijk bewijs is voor het therapeutische effect van cannabis en cannabinoïden. Deze hebben effect bij de behandeling van chronische pijn bij volwassenen, misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie en de verbetering van de symptomen van spierspasmen bij multiple sclerose.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in een officiële aanbeveling gezegd dat het cannabis-bestanddeel cannabinoïde niet moet worden aangemerkt als een gecontroleerde stof. De wetgeving met betrekking tot cannabis voor medicinaal gebruikt varieert sterk in de lidstaten.

Het live debat
Procedure code: 2018/2775(RSP)
Debat: dinsdag 12 februari 2019
Stemming: woensdag 13 februari 2019
Procedure: mondelinge vraag voor de Commissie, met resolutie

Meer informatie 

Bron