United Kingdom: Medicinale Cannabis legaal vanaf 1 november 2018

14 oktober 2018

In de UK kondigde de overheid aan dat medicinale cannabis legaal is en dat het vanaf 1 november 2018 kan worden voorgeschreven door specialisten.

Voor de eerste keer in het Verenigd Koninkrijk, hebben deskundige artsen wettelijk de optie gekregen recepten met betrekking tot op cannabis gebaseerde medicijnen voor te schrijven als ze er mee instemmen dat hun patiënten van deze behandeling profiteren kunnen.

De wijziging van de wet, die afgelopen week in het parlement is besproken, kwam nadat de minister van binnenlandse zaken, Sajid Javid, geluisterd had naar de zorgen van ouders van kinderen met aandoeningen zoals ernstige epilepsie.

In de zomer riep hij op tot een dringende herziening van op cannabis gebaseerde geneesmiddelen en geaccepteerde aanbevelingen die gevolgd werden van de Adviserende Raad op het Misbruik van Drugs (ACMD) en de Hoofd Medisch adviseur van de UK.

De nieuwe wet zal de soorten voorwaarden niet beperken, die kunnen worden beschouwd voor de behandeling en voor de artsen is het niet langer nodig om goedkeuring van een panel van deskundigen te raadplegen, om patiënten tot de geneesmiddelen toegang te verlenen.

Het voorschrijven van deze zonder licentie geneesmiddelen moet worden besloten door een gespecialiseerde arts – niet een huisarts. Deze artsen focussen zich op één gebied van de geneeskunde zoals neurologie of kindergeneeskunde en staan bij de medische Raad van de algemene specialist. Ze moeten op basis van case to case beslissingen nemen over het voorschrijven van producten op basis van cannabis voor medicinaal gebruik en alleen wanneer de patiënt een speciale klinische behoefte heeft waaraan niet kan worden voldaan door  licentie producten.

Patiënten onder de hoede van een specialist moeten hun behandelplan met hen bespreken.

Het recreatief gebruik blijft nog steeds verboden.

Bron

IACM:

UK: Cannabis voor medische doeleinden  wordt in November 2018 ter beschikking gesteld

Medicinale cannabis wordt beschikbaar gemaakt voor Britse patiënten door voorschrijven recept vanaf november, na een lange strijd met een focus op kinderen en andere patiënten waarvan ziekten werden opgevolgd door de substantie. Tot nu toe valt de drug onder klasse 1 – de strengst mogelijke klasse – volgens de Britse wet, resulterend in beschikbaarheid van medische cannabis, alleen in uitzonderlijke omstandigheden en met een licentie van het ministerie van binnenlandse zaken.

De gewijzigde juridische situatie die klasse 2 beschrijft van de drug, is van toepassing op cannabisolie, die bevat THC. Extracten van cannabis met CBD en zonder THC zijn al legaal in het Verenigd Koninkrijk. Het besluit over de herindeling van cannabis vindt plaats na een lange strijd tussen voorstanders van medicinale cannabis en de regerende conservatieve partij. De strijd die begin van het jaar begon komt tot dit resultaat, na een onvermoeibare campagne van moeders van kinderen, die lijden aan zeldzame vormen van epilepsie, en die vonden dat medicinale cannabis de beste behandeling was voor hun kinderen.

RT News vom 7. Oktober 2018.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany