Flavonoïden en cannabinoïden kunnen nuttig zijn als anti-allergische verbindingen op het oogoppervlak

03 september 2020

Wetenschap: Flavonoïden en cannabinoïden kunnen nuttig zijn als anti-allergische verbindingen op het oogoppervlak

Onderzoekers suggereren dat flavonoïden van de cannabisplant en cannabinoïden als veelbelovende aanvullende behandelingen voor allergische ziekten kunnen zijn vanwege hun ontstekingsremmende en anti-allergische eigenschappen.

Doel van de beoordeling: De impact van flavonoïden en cannabinoïden als ontstekingsremmende en anti-allergische behandelingen op het voorste oogoppervlak evalueren.

Recente bevindingen: Allergische conjunctivitis en het droge-ogensyndroom zijn veel voorkomende aandoeningen van het oogoppervlak die zijn behandeld met traditionele farmacologische maatregelen, bijv. Corticosteroïden, antihistaminica. Gezien de bijwerkingenprofielen van deze medicijnen en de groeiende interesse in complementaire behandelingsmodaliteiten als onderdeel van integratieve medische interventies, worden bekende flavonoïden, zoals quercetine en catechine, onderzocht voor actuele en systemische toepassingsmethoden voor verlichting. Als flavonoïde derivaten hebben pycnogenol en epigallocatechinegallaat de symptomen van droge ogen verlicht, waaronder ontsteking van de traanklier, traanafscheiding en de stabiliteit van de traanfilm. Onderzoek naar oculaire cannabinoïde receptoren en respons op synthetische cannabinoïden wordt ook overwogen voor de behandeling van voorste oogaandoeningen.

Samenvatting: Flavonoïden en cannabinoïden zijn veelbelovend als mogelijke aanvullende behandeling voor allergische aandoeningen vanwege hun ontstekingsremmende en anti-allergische eigenschappen. Verschillende onderzoeken die oculaire en systemische toepassing van deze verbindingen implementeren, laten zien dat ze potentieel kunnen worden als adjuvante behandelingsstrategieën om de kwaliteit van leven te verbeteren en tegelijkertijd oogoppervlakziekteprocessen te beheersen.

Hackensack Meridian School of Medicine, Springfield, VS.

Wissenschaft: Flavonoide und Cannabinoide könnten als antiallergische Verbindungen auf der Augenoberfläche nützlich sein

Forscher schlagen Flavonoide der Cannabispflanze und Cannabinoide aufgrund ihrer entzündungshemmenden und antiallergischen Eigenschaften als vielversprechende ergänzende Behandlung von allergischen Erkrankungen vor.

Hackensack Meridian School of Medicine, Springfield, USA.

Science: Flavonoids and cannabinoids may be useful as anti-allergic compounds on the eye surface

Researchers suggest flavonoids of the cannabis plant and cannabinoids as promising complementary treatment for allergic diseases because of their anti-inflammatory and anti-allergic properties.

Hackensack Meridian School of Medicine, Springfield, USA.


Bielory L, et al. Curr Opinion Allergy Clin Immunol 2020;20(5):482-492.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook