Cannabisgebruikers hebben een lager sterftecijfer na een ontsteking van de alvleesklier

30 juni 2019

Wetenschap/mens: cannabisgebruikers hebben een lager sterftecijfer na een ontsteking van de alvleesklier

In een analyse van 2,8 miljoen patiënten met acute pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) hadden cannabisgebruikers een beduidend lager risico van overlijden. Dit is het resultaat van een studie door onderzoekers van de medische faculteit van de Leonard M. Miller School van geneeskunde van de Universiteit van Miami, Verenigde Staten. Voor alle patiënten met acute pancreatitis en actieve blootstelling aan cannabis, zijn de gegevens opgevraagd in de nationale patiënten voorbeelddatabase van 2003 tot en met 2013.

Meer dan 2,8 miljoen patiënten met acute pancreatitis zijn geanalyseerd. De prevalentie van aan cannabis-blootgestelde patiënten was 0,3%. Vergeleken met de groep niet-cannabis, gebruikers hadden gebruikers van cannabis een aanzienlijk lagere sterfte in het ziekenhuis (odds ratio: 0.17). Aan Cannabis blootgestelde patiënten hadden een verlaagde lengte van verblijf, inflatie gecorrigeerde kosten, acute nierschade, intestinale obstructie, schok, acute adem nood syndroom en een lagere behoefte aan parenterale voeding.

Simons-Linares CR, Barkin JA, Jang S, Bhatt A, Lopez R, Stevens T, Vargo J, Barkin JS, Chahal P. The Impact of Cannabis Consumption on Mortality, Morbidity, and Cost in Acute Pancreatitis Patients in the United States: A 10-Year Analysis of the National Inpatient Sample. Pancreas. 2019;48:850-855.

Deutsch

Wissenschaft/Mensch: Cannabiskonsumenten haben nach einer Entzündung der Bauchspeicheldrüse eine geringere Sterblichkeit

In einer Analyse von 2,8 Millionen Patienten mit akuter Pankreatitis (Entzündung der Bauchspeicheldrüse) hatten Cannabiskonsumenten ein signifikant geringeres Todesrisiko. Dies ist das Ergebnis einer Studie von Wissenschaftlern der medizinischen Fakultät der Leonard M. Miller School of Medicine der Universität von Miami, USA. Für alle Patienten mit akuter Pankreatitis und aktiver Cannabis-Exposition wurde die National Inpatient Sample-Datenbank von 2003 bis 2013 abgefragt.

Mehr als 2,8 Millionen Patienten mit akuter Pankreatitis wurden analysiert. Die Prävalenz von Cannabis-exponierten Patienten betrug 0,3%. Cannabiskonsumenten hatten im Vergleich zur Nichtcannabis-Gruppe eine erheblich niedrigere Mortalität im Krankenhaus (Odds Ratio: 0,17). Cannabis-exponierte Patienten hatten auch eine verringerte Verweildauer, inflationsbereinigte Kosten, akute Nierenschäden, Darmverschluss, Schock, akutes Atemnotsyndrom und einen geringeren Bedarf an parenteraler Ernährung.

Simons-Linares CR, Barkin JA, Jang S, Bhatt A, Lopez R, Stevens T, Vargo J, Barkin JS, Chahal P. The Impact of Cannabis Consumption on Mortality, Morbidity, and Cost in Acute Pancreatitis Patients in the United States: A 10-Year Analysis of the National Inpatient Sample. Pancreas. 2019;48:850-855.

English

Science/Human: Cannabis users have lower mortality following pancreatitis

In an analysis of 2.8 million patients with acute pancreatitis cannabis users had a significantly lower risk of death. This is the result of scientists of the Department of Medicine at the Leonard M. Miller School of Medicine of the University of Miami, USA. The National Inpatient Sample database from 2003 to 2013 was queried for all patients with acute pancreatitis and active exposure to cannabis.

More than 2.8 million patients with patients suffering from acute pancreatitis were analyzed. Cannabis-exposed patients’ prevalence was 0.3%. Cannabis users had significantly lower inpatient mortality compared with the noncannabis group (odds ratio: 0.17). Cannabis-exposed patients also had decreased length of stay, inflation-adjusted charges, acute kidney injury, ileus, shock, acute respiratory distress syndrome, and parenteral nutrition requirement.

Simons-Linares CR, Barkin JA, Jang S, Bhatt A, Lopez R, Stevens T, Vargo J, Barkin JS, Chahal P. The Impact of Cannabis Consumption on Mortality, Morbidity, and Cost in Acute Pancreatitis Patients in the United States: A 10-Year Analysis of the National Inpatient Sample. Pancreas. 2019;48:850-855.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany