Cannabis roken heeft andere effecten op longfunctie dan tabak

05 juni 2024

Wetenschap/Mens: Cannabis roken heeft andere effecten op longfunctie dan tabak

In een studie met 881 deelnemers is cannabisgebruik in verband gebracht met andere effecten op de longfunctie dan tabaksgebruik. Cannabis- en tabaksgebruik werden gerapporteerd op leeftijden van 18, 21, 26, 32, 38 en 45 jaar in een cohortonderzoek onder de bevolking. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Otago, Dunedin, Nieuw-Zeeland.

Cumulatief cannabisgebruik werd in verband gebracht met een lagere verhouding tussen het “Forced Expiratory Volume in one second” en de “Forced Vital Capacity”, als gevolg van een tendens naar een hogere “Forced Vital Capacities”. Cannabisgebruik werd ook in verband gebracht met een hoger restvolume van lucht in de longen na uitademing, en een lagere zuurstofoverdracht. De auteurs concludeerden dat “cannabisgebruik wordt geassocieerd met hogere longvolumes die wijzen op hyperinflatie. (…) Dit patroon van effecten verschilt van dat van tabak. Wij leveren het eerste bewijs dat levenslang cannabisgebruik geassocieerd kan worden met een verminderde gasoverdracht.”

(english)

Science/Human: Cannabis smoking has different effects on lung function than tobacco

 

In a study with 881 participants cannabis use with associated with different effects on lung function than tobacco use. Cannabis and tobacco use were reported at ages 18, 21, 26, 32, 38, and 45 years in a population-based cohort study. The study was conducted by investigators of the University of Otago, Dunedin, New Zealand.

Cumulative cannabis use was associated with lower Forced Expiratory Volume in one second to Forced Vital Capacity ratios, due to a tendency towards higher Forced Vital Capacities. Cannabis use was also associated with a higher residual volume of air in the lungs after exhalation, and a lower transfer of oxygen. Authors concluded that “cannabis use is associated with higher lung volumes suggesting hyperinflation. (…) This pattern of effects is different to those of tobacco. We provide the first evidence that lifetime cannabis use may be associated with impairment of gas transfer.”

Hancox RJ, Gray AR, Zhang X, Poulton R, Moffitt TE, Caspi A, Sears MR. Am J Respir Crit Care Med. 2022 Jan 24. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook