Proefpersonen gezocht: Een onderzoek naar de effecten van cannabisolie voor chronische neuropathische pijn.

15 mei 2024

Op proefpersoon.nl staat onderstaand bericht:

WIJ ZOEKEN

 • Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar
 • Met de diagnose chronische neuropathische pijn
 • 5 onderzoekdagen

HET ONDERZOEK

In dit onderzoek gaan we onderzoeken hoe goed cannabisolie met THC helpt tegen chronische neuropathische pijn en andere klachten die er vaak mee gepaard gaan. Neuropathische pijn, beter bekend als ‘zenuwpijn’, wordt vaak omschreven als prikkelend en branderig met daarbij flinke pijnscheuten (elektrische of schietende pijn). Deze pijn blijft helaas vaak aanhouden. Het gebruik van cannabis levert vaak een prettige stemming en een ‘high’ gevoel op en werkt ontspannend. Veel patiënten met chronische neuropathische pijn gebruiken medicinale cannabis als pijnstiller. 

Uit de medische praktijk en eerder onderzoek weten we dat medicinale cannabis (zoals de meeste pijnstillers) helpt bij sommige, maar lang niet alle patiënten met chronische neuropathische pijn. Het is nog niet bekend waardoor het komt dat sommige patiënten meer baat hebben bij medicinale cannabis en anderen minder. Als we beter kunnen begrijpen waar het verschil zit, kunnen we mogelijk gerichter patiënten behandelen. 

In dit onderzoek zullen verschillende patiëntengroepen deelnemen waarbij er sprake is van neuropathische pijn. Aan het begin van het onderzoek zullen wij de medische voorgeschiedenis, de precieze aard van de klachten en persoonlijkheids- en andere kenmerken in kaart brengen. Daarnaast kijken we hoe groot het pijnstillend effect van de cannabisolie is op de klachten.

De cannabisolie vergelijken we met de werking van een placebo-olie. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Tijdens het onderzoek krijgt u één onderzoeksperiode het onderzoeksmiddel toegediend, en één periode een placebo.

PLANNING

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek in het LUMC of CHDR (duur: 1 uur)
 • Medische keuring in het LUMC of CHDR (duur: 1 uur)

 

Het onderzoek:

 • Pijn-waarnemingstest in het LUMC (duur: 3,5 uur)
 • Optionele testen naar prikkelbaarheid drempels op het CHDR (duur: 1,5 uur)
 • 4 onderzoeksdagen in het LUMC of CHDR (duur: 2,5 tot 5 uur)
 • 10 weken thuismedicatie innemen
 • 13 weken dagelijks bijhouden digitaal dagboek
 • Telefonische nakeuring

De planning gaat in overleg met u en de studie-arts

Bijzondere omstandigheden

 • Alcohol: u mag geen alcohol drinken vanaf 24 uur voor elk bezoek aan het CHDR of LUMC tot u weer naar huis gaat. Gedurende de rest van het onderzoek mag u niet meer dan 2 eenheden alcohol per dag consumeren. 
 • Niet roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. U mag deze producten maximaal 8 keer per dag consumeren. 
 • Grapefruit(sap), bitter lemon en tonic: u mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste medicatie inname tot de laatste inname van de medicatie. 
 • Drugs: drugs’ waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. U mag daarom geen drugs gebruiken van twee weken voor tot het laatste telefonische contact.  Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag. Bij een positieve uitslag kunt u niet meedoen aan het onderzoek.  
 • Geneesmiddelen: tijdens dit onderzoek is het van belang dat u uw normale medicijnen blijft innemen en daar niks aan veranderd van 4 weken voor deelname tot het einde van het onderzoek. Mocht u andere medicijnen willen gebruiken of iets willen wijzigen aan uw medicatie, overleg dat dan altijd met een onderzoeker.
 • Voedingssupplementen: tijdens dit onderzoek is het niet toegestaan om kruidenmedicijnen/voedingssupplementen te gebruiken. Zalf, gels of lotions mogen wel. 
 • Autorijden: het is tijdens de onderzoeksperiodes en tot 2 dagen erna niet toegestaan om auto te rijden, of andere grote voertuigen of machines te besturen. Er zijn twee onderzoeksperiodes van 5 weken. 
 • Anticonceptie: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen niet meedoen aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek is een betrouwbare vorm van anticonceptie vereist.

Vergoeding

Voor dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van de reiskosten. De reiskostenvergoeding is €0,23 per km. Indien u deelneemt aan de optionele prikkelbaarheid drempel testen, krijgt u een extra vergoeding van €100,- bovenop de reiskosten. 

Algemene informatie

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is geneesmiddelenonderzoek veilig?)

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.