Hardlopen stimuleert het endocannabinoïde systeem en vermindert angst

05 maart 2021

Wetenschap/Mens: Hardlopen stimuleert het endocannabinoïde systeem en vermindert angst

Endocannabinoïden zijn betere kandidaten dan endorfines om de “runner’s high” bij mensen te verklaren. Dit is de bevinding van onderzoekers van het Human Behaviour Laboratory, Institute for Sexual Research, Sexual Medicine and Forensic Psychiatry, Centre for Psychosocial Medicine van het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Duitsland. De “runner’s high” beschrijft een gevoel van welzijn tijdens duurinspanningen, dat wordt gekenmerkt door euforie en anxiolysis. Algemeen wordt aangenomen dat het vrijkomen van endogene opioïden, zoals endorfines, aan de basis ligt van de “runner’s high”.

In een nieuwe studie vertoonden 63 deelnemers een verhoogde euforie en een verminderde angstgevoelens na 45 minuten hardlopen op een loopband met een matige intensiteit. Hardlopen leidde tot hogere plasmaniveaus van de endocannabinoïden anandamide en 2-arachidonoglycerol. Opioïde blokkade verhinderde de ontwikkeling van euforie niet. De auteurs concludeerden dat hun “studie aangeeft dat de ontwikkeling van een runner’s high bij mensen niet afhankelijk is van opioïde signalering, maar eCBs zijn sterke kandidaten bij mensen, zoals eerder aangetoond bij muizen.”

Science/Human: Running stimulates the endocannabinoid system and reduces anxiety

Endocannabinoids are better candidates than endorphins to explain the “runner’s high” in humans. This is the finding of researchers from the Human Behaviour Laboratory, Institute for Sexual Research, Sexual Medicine and Forensic Psychiatry, Centre for Psychosocial Medicine at the University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Germany. The “runner’s high” describes a feeling of well-being during endurance exercise, characterised by euphoria and anxiolysis. It is a widely held belief that the release of endogenous opioids, such as endorphins, underlies the “runner’s high”.

In a new study, 63 participants showed increased euphoria and decreased anxiety after 45 minutes of running on a treadmill at a moderate intensity level. Running led to higher plasma levels of the endocannabinoids anandamide and 2-arachidonoglycerol. Opioid blockade did not prevent the development of euphoria. The authors concluded that their “study indicates that the development of a runner’s high in humans is not dependent on opioid signalling, but eCBs are strong candidates in humans, as previously shown in mice.”

Siebers M, Biedermann SV, Bindila L, Lutz B, Fuss J. Exercise-induced euphoria and anxiolysis do not depend on endogenous opioids in humans. Psychoneuroendocrinology 2021;126:105173.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2020

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook