Studie: Acuut Cannabisgebruik kan Angst en Depressie verminderen

29 april 2018

Wetenschap/mens: Volgens een grote studie kan het acuut gebruik van Cannabis Angst en Depressie verminderen

Cannabis vermindert symptomen van depressie, angst en stress, volgens een studie door onderzoekers van de State University of Washington in Pullman (VS). Ze gebruikte de gegevens van een app en analyseerde 11.953 cannabis ontvangsten afkomstig van mensen die lijden aan depressie (3151 cannabis innames), angst (5085) en stress (3717). De app (SprainprintTM) is een middel voor gebruikers van medicinale cannabis, voor het bijhouden van wijzigingen in symptomen als een functie van verschillende doses en cannabissoorten.

De deelnemers ervaren een vermindering van depressie van 50%, evenals angst en stress met 58% na het innemen van de cannabis. Twee trekjes waren voldoende, om de sterkte van de depressie en angst te verminderen, terwijl 10 trekken of meer resulteerden in de grootste daling van stress. Soorten met veel CBD en weinig THC waren verbonden met de grootste veranderingen van de intensiteit van de depressie, terwijl soorten met veel CBD en veel THC de grootste waargenomen veranderingen van stress veroorzaakte.

 

Cuttler C, Spradlin A, McLaughlin RJ. A naturalistic examination of the perceived effects of cannabis on negative affect. J Affect Di AG Stufe sord.18;235:198-205.

 

Wetenschap/mens: CBD kan worden gebruikt tegen Angst en Depressie, zonder de normale slaap te beïnvloeden

Cannabidiol (CBD), een niet-psychedelische component van de cannabisplant, veranderd de normale slaapcyclus niet. Dit is het resultaat van een klinisch onderzoek met 27 gezonde vrijwilligers die CBD (300 mg ontvangen) of placebo in een dubbelblinde studie, hetzij door onderzoekers van de Universiteit van São Paulo (Brazilië). De CBD of placebo werden genomen 30 minuten vóór het begin van de polysomnography records, die 8 uur duurde. De polysomnography meten een scala aan slaap-relevante parameters waaronder been bewegingen, oogbewegingen en elektrische hersenactiviteit.

CBD toonden geen significant effect. De auteurs schreef dat “in tegenstelling tot ontbinding van angst en Antidepressivum geneesmiddelen zoals benzodiazepinen en selectieve serotonine wederopnameremmers, de acute toediening van een angst oplossende dosis CBD beïntvloed de slaapcyclus van gezonde vrijwilligers niet. De huidige bevindingen ondersteunen de hypothese dat CBD  de normale slaap architectuur niet veranderd.”

 

Linares IMP, Guimaraes FS, Eckeli A, Crippa ACS, Zuardi AW, Souza JDS, Hallak JE, Crippa JAS. No Acute Effects of Cannabidiol on the Sleep-Wake Cycle of Healthy Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study. Front Pharmacol. 2018;9:315.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany