Marokko wil medicinale cannabis gaan legaliseren

26 februari 2021

In het Nederlands Dagblad staat onderstaand artikel omtrent de legalisering van medicinale cannabis in Marokko

Marokko gaat het verbouwen, exporteren en verkopen van cannabis voor medische doeleinden legaliseren. De regering hoopt daarmee de armlastige boeren in het noordelijke Rif-gebergte een handje te helpen. Recreatief gebruik van de softdrug blijft verboden.

De stap is mogelijk doordat cannabis in december van de VN-lijst van gevaarlijkste drugs is geschrapt. Daardoor zijn de productie en handel in hasj en wiet volgens internationaal recht legaal bij medisch gebruik en voor wetenschappelijke doeleinden. Cannabis staat nog wel op een andere lijst van drugs die ‘erg verslavend en vatbaar voor misbruik’ zijn.

De Marokkaanse regering keurt het wetsvoorstel naar verwachting volgende week goed, waarna nog instemming van het parlement vereist is. Doel is niet alleen de landbouwers te steunen, maar ook drugssmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen. Er komt een agentschap dat toezicht houdt op productie, transport en verkoop van cannabis.

Marokko is een van de grootste cannabisproducenten ter wereld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het areaal waarop de plant word verbouwd gedaald van 134.000 hectare in 2003 naar 47.000 in 2015.

Cannabis is een verzamelnaam voor producten die van de cannabisplant afkomen: hasj en wiet. Met wiet worden de bloemtoppen van de plant bedoeld. Hasj is een concentraat van de hars die op de plant voorkomt.

Bron

De Marokkaanse regering is van plan cannabis volgende week te legaliseren.

De leiders van het land kondigden op donderdag (25 februari) aan dat de teelt, export en binnenlandse verkoop van de drug voor medisch en industrieel gebruik zou worden toegestaan onder de regelwijziging en dat het in de komende dagen door het parlement zou moeten worden goedgekeurd.

Momenteel is het kweken van wiet illegaal in Marokko, maar het wordt wel getolereerd. Volgens de Verenigde Naties is het Noord-Afrikaanse land een van ’s werelds grootste producenten van de drug.

In het verleden zijn talrijke pogingen om de productie en verkoop van cannabis te legaliseren mislukt.

Naar verluidt heeft de conservatieve Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) echter een stap opzij gezet en haar verzet laten varen.

Dit was een reactie op het schrappen van de drug van de lijst van ’s werelds strengst gecontroleerde stoffen door het VN-drugsagentschap – een beslissing die werd genomen om onderzoek naar het medicinaal gebruik veel gemakkelijker te maken.

En hoewel een wetsontwerp, dat door Reuters werd ingezien, naar verluidt de productie en verkoop van wiet zal legaliseren, is het duidelijk dat recreatief gebruik officieel nog steeds verboden zal zijn.

Gehoopt wordt dat de maatregel de boeren in het land zal steunen, hen toegang zal geven tot een snel groeiende wereldmarkt en hen zal beschermen tegen criminele drugshandelaars.

De kwestie wordt volgende week aan de regering voorgelegd en zal vrijwel zeker worden goedgekeurd.

Dit komt nadat werd onthuld dat een groeiend aantal mensen in de Australische staat Victoria willen dat de drug ook daar wordt gelegaliseerd.

De Victoriaanse regering kondigde in mei vorig jaar aan dat de Commissie Juridische en Sociale Vraagstukken van de Wetgevende Raad inzendingen over het gebruik van cannabis in de hele staat zou aanmoedigen.

Sindsdien zijn meer dan 1800 inzendingen openbaar gemaakt op hun website, waaruit blijkt dat velen hopen dat wiet groen licht krijgt.

De commissie is ingesteld om vijf aspecten van cannabisgebruik in Victoria te onderzoeken.

“Naast de vijf hoofdtaken van de commissie zullen zij ook beoordelen hoe andere jurisdicties de kwestie van cannabislegalisering hebben benaderd.

De voorzitter van de commissie en leider van de Reason Party Fiona Patten, die een groot voorstander is van hervorming van de huidige drugswetten, zei: “We willen van leden van de gemeenschap horen hoe het staat met de huidige beperkingen op het gebruik van cannabis in Victoria en of deze wel gepast zijn.

“We zijn geïnteresseerd in de meningen van mensen over de vraag of het gebruik van cannabis alleen legaal moet blijven voor medische behandeling of dat de huidige beperkingen op het gebruik van cannabis moeten worden gewijzigd.

“Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat onze eigen gemeenschapsleden de kans krijgen om betrokken te raken bij dit gesprek.

“Daarom moedigen we mensen met belangstelling voor deze kwesties aan om een bijdrage te leveren.”

Bron