In Griekenland stemt het Parlement voor legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik

13 juni 2021

Griekenland: Parlement stemt voor legalisering van cannabis voor medisch gebruik

Op 21 mei stemde het Griekse parlement voor een wetsvoorstel om de teelt en verkoop van cannabis voor medisch gebruik in Griekenland te legaliseren.

Het wetsvoorstel, dat was ingediend door de grootste oppositiepartij Syriza, kreeg 158 stemmen voor en 33 stemmen tegen.

Medische cannabis goedgekeurd voor productie en verkoop in Griekenland.

De hoofdelijke stemming waarom Syriza had verzocht, werd door slechts drie partijen verworpen: de Communistische Partij van Griekenland, Griekse Oplossing (Elliniki Lisi), en MeRA 25, de partij van Yanis Varoufakis.

Ook Syriza zelf heeft zich bij de hoofdelijke stemming onthouden uit protest tegen het feit dat deze niet persoonlijk werd gehouden.

Bijgevolg onthield ook de Movement for Change (KINAL)-partij zich van stemming. Zij beweerden dat het houden van en stemmen bij hoofdelijke stemmingen op verzoek van Syriza, terwijl de partij zelf niet eens deelneemt, in strijd is met de parlementaire procedures. Vóór de stemming had de KINAL echter verklaard dat zij de legalisering van medische cannabis in Griekenland zou steunen.

Het wetsvoorstel is getiteld “Productie, extractie en distributie van eindproducten van farmaceutische cannabis van de soort Cannabis Sativa L, met meer dan 0,2% tetrahydrocannabinol (THC),” en was oorspronkelijk ingediend door het ministerie van Ontwikkeling en Investeringen.
Details van de industrie gladstrijken met het nieuwe wetsvoorstel

De onderminister van Ontwikkeling en Investeringen, Nikos Papasthanasis, verdedigde het wetsvoorstel tegenover critici van de belangrijkste oppositiepartij Syriza, die het “laf en timide” noemden.

Papasthanasis antwoordde dat het wetsvoorstel niets van dat alles was, en dat het in dat opzicht verschilde van het wetsvoorstel inzake medische cannabis dat Syriza in 2018 had goedgekeurd en dat in zijn ogen echt “laf en timide” was.

Hij wees er ook op dat dit wetsvoorstel het mogelijk maakt om zeer snel resultaten te zien, aangezien het helpt om het proces van het verkrijgen van vergunningen voor medische marihuanaproductie in Griekenland te versnellen. Hij wees er echter wel op dat er twee afzonderlijke vergunningen nodig zijn om marihuana te kunnen telen, namelijk een installatievergunning en een exploitatievergunning.

 

Greece: Parliament vote in favour of the legalisation of cannabis for medical use

On 21 May the Greek Parliament voted in favour of a bill to legalise the cultivation and sale of cannabis for medical use in Greece.

The bill, which was proposed by the main opposition party Syriza, got 158 votes for and 33 against.

Greek Reporter of 23 May 2021

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook