Thailand: De regering wil cannabis legaliseren voor medicinale doeleinden

13 november 2018

Een wetsvoorstel, die een beperkte toegang tot cannabis voor medicinale doeleinden zal toestaan, is goedgekeurd door het tussentijdse kabinet. Het wetsvoorstel zou niet alleen cannabis, maar ook het gebruik van andere drugs, met inbegrip van kratom en opium, om doorvoering van medisch onderzoek toe te staan – een noodzakelijke stap voor een ruimere beschikbaarheid voor therapeutische doeleinden.

“De goedkeuring van dit wetsvoorstel is een belangrijke kwestie,” zei de woordvoerder van de regering Sansern Kaewkamnerd. “Verdovende middelen van de klasse 5 was voor de teelt en extractie toegestaan… maar niet voor consumptie, wat het onmogelijk gemaakt heeft, ze voor onderzoeken bij mensen te gebruiken”. Als het Parlement akkoord gaat, zou de nieuwe wet de commissie voor verdovende middelen autoriseren, plantages voor de teelt aan te leggen en experimenten uit te voeren.

Khaosod English vom 16. Mai 2018

 

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

13 november 2018 Trouw

Thailand wil medicinale cannabis legaliseren

Thailand hoopt het eerste land in Azië te worden dat het medisch gebruik van marihuana legaliseert. De regering van het Zuidoost-Aziatische land heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd.

Het voorstel kan voor het einde van het jaar worden goedgekeurd. Als dat inderdaad gebeurt, is het een grote koerswijziging voor Thailand, dat tot nu toe bekend staat om zijn strenge antidrugswetten, inclusief de doodstraf voor drugssmokkel.

“Onze samenleving is nog niet klaar voor recreatief gebruik”, aldus parlementariër Somchai Sawangkarn, een van de drijvende krachten achter het wetsvoorstel. “Laten we daarom eerst deze stap zetten.”

Het Thaise plan is illustratief voor het begin van een kentering in Azië, waar veel landen van oudsher hard optreden tegen drugsgebruik. Zo wordt in Thailands buurland Maleisië de laatste tijd ook gesproken over de legalisering van de geneeskundige toepassing van marihuana. Aanleiding daar is de recente terdoodveroordeling van een jongeman die via een Facebookpagina cannabis-olie verkocht voor medisch gebruik. Toen daarover onvrede ontstond, drong de Maleisische premier Mahathir Mohamad aan op een herziening van de zaak. Ook in India, Sri Lanka en de Filippijnen wordt gediscussieerd over legalisering van geneeskundig cannabisgebruik.

Miljardenbusiness
Op de achtergrond speelt dat medische wiet de afgelopen jaren legaal is geworden in een steeds groter deel van de wereld, waaronder Australië, Duitsland, Canada, Israël en veel Amerikaanse staten. De softdrug wordt daar onder meer gebruikt voor pijnverlichting bij artritis, migraine en kanker.

Deskundigen voorspellen dat de medische cannabisproductie en handel hierdoor de komende jaren kan uitgroeien tot een grote bedrijfstak met een jaaromzet van naar schatting 50 miljard euro in 2025. Thailand en andere Aziatische landen zouden graag een graantje meepikken van deze miljardenbusiness. Enthousiaste Thaise ondernemers wijzen er dan ook op dat hun land in de jaren tachtig een van ’s werelds grootse exporteurs van marihuana was. Zij hopen dat Thailand na legalisering opnieuw groot kan worden in de marihuanaproductie.

Bron

12 november 2018 Standaard BE

De Thaise ministerraad heeft de legalisering van medische cannabis goedgekeurd. Als ook het parlement de wet goedkeurt, wordt Thailand het eerste land in Azië dat medische cannabis legaliseert.

Het wetsontwerp staat de teelt, productie en consumptie van cannabis voor medische doeleinden toe, zegt regeringswoordvoerder Puttipong Punnakarn. Het parlement moet het wetsontwerp nog goedkeuren. Wanneer de wet in het parlement besproken zal worden, werd niet meegedeeld.

‘Dit is een goed teken’, reageert Rattapon Sanrak, het hoofd van Highland, een Thaise lobbygroep voor medische cannabis. ‘Maar er zijn nog veel meer stappen te zetten. Er blijven nog veel vragen onbeantwoord, zoals de vraag of dit meer in het voordeel zal spelen van buitenlandse bedrijven.’

Cannabis zit momenteel in dezelfde categorie als opium in Thailand. Gebruikers kunnen er een jaar voor in de cel belanden, voor dealers kan dat oplopen tot 15 jaar.

Bron

Op 12 mei 2018 stond in de Telegraaf dit artikel:

Thailand gaat aan de wiet

Koninkrijk zet voorzichtige stappen richting legalisering