Luxemburg bereid zich voor op Legalisering Cannabis als eerste land in Europa

27 april 2019

Luxemburg bereid legalisering van cannabis voor medicinale en recreatieve doeleinden voor, als eerste land in Europa.

Luxemburg wil de teelt, de verkoop en het gebruik van cannabis legaliseren. Als het eerste land in Europa. Nu zijn ze aan het zoeken naar het beste model: de Minister van volksgezondheid zal binnenkort naar Canada afreizen.

Luxemburg betreedt nieuw grondgebied. Als het eerste land in Europa, zal het Groothertogdom cannabis legaliseren. Hoe precies en volgens welk model – is nog steeds open.

Een werkgroep is momenteel problemen aan het analyseren en maak de eerste stappen voor de voorbereiding, volgens het ministerie van volksgezondheid in Luxemburg. Om dit te doen is ook “zeer nauw contact” onder collega’s in Nederland en Canada, heeft de regering aangekondigd. Eind mei zal Minister van volksgezondheid Etienne Schneider vliegen naar Canada “om ter plaatse een foto te maken”.

In de toekomst mag elke volwassene in Luxemburg voor persoonlijk gebruik cannabis kweken, kopen, bezitten en consumeren. Alles is onder strikte voorwaarden natuurlijk, die nog moet worden ingesteld. Het Groothertogdom hoopt zo cannabis uit de illegale markt tezamen met bijbehorende hebzucht, plus minder gezondheidsrisico’s voor de consument – door middel van betere kwaliteit van cannabis te garanderen. De opbrengst van “de nationale productie en verkoop keten onder overheidscontrole” zal bijdragen in de preventie van verslaving.

Na de aankondiging van het einde van 2018 betreffende nieuwe kwesties Luxemburg regering van liberalen, socialisten en Groenen, om het legaliseren van cannabis “voor recreatief gebruik”, moet een plan worden uitgewerkt nu. Terwijl er geen tijdsdruk is, zei een woordvoerster van het ministerie van volksgezondheid. “Wij nemen de tijd die nodig is voor het goed uitvoeren van dit.” Veel acteurs en ministeries moet men in de boot krijgen. Een nationaal cannabis agentschap moet de legalisatie begeleiden.

In sommige andere landen zoals Nederland, zijn teelt en verkoop deels getolereerd. Cannabisproducten worden beschouwd als illegale drug in Duitsland. Bezit, teelt en handel zijn strikt verboden. Met kleine hoeveelheden voor eigen verbruik kan de officier van Justitie afzien van vervolging.

Cannabis voor medische doeleinden wordt sinds dit jaar ook voorgeschreven in Luxemburg. De wet werd al vastgesteld in 2018, maar tot medio januari duurde het voor de eerste 150 artsen de nodige opleiding hadden ontvangen. De Luxemburgse staat heeft reeds een eerste bestelling: 20 kg cannabis voor 50 000 euro uit een Canadees bedrijf. De cannabis is alleen voor patiënten verkocht in ziekenhuisapotheken. Tot nu toe zijn er nog geen waarden betreffende ervaring.

Cannabisproducten die  minder dan 0,3 procent van de bedwelmende ingrediënt tetrahydrocannabinol (THC) bevatten, kan al worden gekocht in Luxemburg: er zijn vier cannabis automaten met hennepproducten die bevatten een werkzame stof die is toegestaan CBD (Cannabidiol). Ze staan in Esch/Alzette, Grevenmacher, Echternach, en Wiltz. Er komen er in toekomst nog meerdere bij.

Bron