Wetenschappelijke onderzoeken Cannabidiol (CBD) 2019

05 december 2019

In onderstaand overzicht de belangrijkste onderzoeken omtrent CBD in 2019

CBD produceert synergetische antitumoreffecten met antikankermedicatie in colorectale kankercellen
Onderzoekers hebben ontdekt dat de combinatie van cannabidiol en TNF-gerelateerd apoptose-inducerend ligand (TRAIL) synergetische antitumoreffecten produceert. Ze schreven dat CBD de TRAIL-geïnduceerde apoptose, een vorm van geprogrammeerde celdood, verbetert, wat ‘suggereert dat cannabidiol een nieuw middel is om de gevoeligheid voor TRAIL te vergroten’.[1]

CBD en palmitoylethanolamine kunnen nuttig zijn bij inflammatoire darmaandoeningen
Een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie beoordeelde het effect van palmitoylethanolamine (PEA) of CBD op de absorptie van lactulose en mannitol bij de mens met 600 mg aspirine. In vivo veroorzaakte aspirine een toename in de absorptie van lactulose en mannitol, die werden verminderd door PEA of CBD. De auteurs concludeerden dat beide stoffen “de doorlaatbaarheid in de menselijke dikke darm verminderen. Deze bevindingen hebben implicaties voor aandoeningen die verband houden met een verhoogde darmpermeabiliteit, zoals inflammatoire darmziekte.[2]

Hoge doses CBD kunnen negatieve effecten hebben op de lever
Muizen die werden behandeld met hoge orale doses CBD (tot 2560 mg per kilogram lichaamsgewicht) vertoonden tekenen van levertoxiciteit. De auteurs merkten op dat hun observatie relevant kan zijn voor patiënten die tot 20 mg CBD per kilogram lichaamsgewicht ontvangen. Ze merkten op dat “de betrokkenheid van verschillende pathways geassocieerd met lipiden- en xenobiotisch metabolisme ernstige zorgen oproept over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen en de veiligheid van CBD.”[3]

CBD-extracten kunnen de kwaliteit van leven van patiënten met epilepsie verbeteren zonder invloed op epileptische aanvallen
In een open studie kregen patiënten met therapieresistente epilepsie het CBD-extract Epidiolex, beginnend bij 5 mg / kg / dag en maximaal 50 mg / kg per dag. 53 patiënten voltooiden de inschrijving voor het onderzoek. Er was een significante verbetering van de kwaliteit van leven na een jaar behandeling. Deze verbetering ging niet gepaard met veranderingen in de ernst van de aanvallen.[4]

CBD kan volgens open onderzoek een positief effect hebben op de overleving van glioblastoma. Volgens een case serie van negen patiënten met glioblastoma, had CBD in een dosis van 400 mg een positief effect op de overleving. De studie werd uitgevoerd bij de afdeling Anesthesiologie en Intensive Care Medicine, Klinikum Klagenfurt, Oostenrijk.
Glioblastoma multiforme graad IV is een dodelijke ziekte met een mediane overleving van ongeveer 14 tot 16 maanden. Alle patiënten kregen CBD gelijktijdig met de standaardtherapie methode van de maximale resectie en de aansluitende chemoradiotherapie. Op het moment van indiening van het artikel in het tijdschrift onderzoek tegen kanker waren nog steeds alle patiënten, op één patiënt na,  van 22,3 maanden met een mediane overleving tijd (bereik, 7-47 maanden) in leven. De auteurs schreven dat deze ” langer is dan kon worden verwacht”.Likar R, Koestenberger M, Stultschnig M, Nahler G. Concomitant Treatment of Malignant Brain Tumours With CBD – A Case Series and Review of the Literature. Anticancer Res. 2019;39(10):5797-5801.

Hoe CBD de psychologische effecten van THC vermindert. Canadese onderzoekers toonde dat THC cognitieve en affectieve anomalieën induceerd,  die vergelijkbaar zijn met neuropsychiatrische symptomen, midden in de hippocampus, een bepaald hersengebied. En dit effect werd veroorzaakt door de modulatie van een bepaald signaalpad, het zogenaamde extracellulair signaal gereguleerde kinase (ERK) signaalweg. Daarentegen blokkeerde de gelijktijdige CBD toediening  THC-geïnduceerde ERK veranderingen en verhinderde de THC-geïnduceerde gedrags- en neurale afwijkingen. Dit onderzoek werd in het Journal of Neuroscience door onderzoekers van de University of Western Ontario in London, Canada gepubliceerd. Deze resultaten identificeren een nieuw moleculair mechanisme dat kan uitleggen hoe CBD  de neuropsychiatrische bijwerkingen van THC functioneel vermindert. De auteurs schreven dat “cannabis soorten met een hoge delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en lage Cannabidiolgehalte (CBD) aantoonbaar onderwerp zijn voor neuropsychiatrische risico’s die samenhangen met zeer effectief gebruik van cannabis. De mechanismen waarmee CBD de bijwerkingen van THC vermindert, hebben ze echter nog niet geïdentificeerd. ”Hudson R, Renard J, Norris C, Rushlow WJ, Laviolette SR. Cannabidiol Counteracts the Psychotropic Side-Effects of Δ-9-Tetrahydrocannabinol in the Ventral Hippocampus Through Bi-Directional Control of ERK1-2 Phosphorylation. J Neurosci. 2019 [in press]

[1] Kim JL, et al. Cancers (Basel). 2019;11(5).

[2] Couch DG, Cook H, Ortori C, Barrett D, Lund JN, O’Sullivan SE. Inflamm Bowel Dis. 2019;25(6):1006-1018.

[3] Ewing LE, et al. Molecules. 2019;24(9).

[4] Gaston TE, et al. Epilepsy Behav. 2019;95:10-17.]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany