De belangrijkste wetenschappelijke onderzoeken mbt Cannabidiol (CBD) in 2017

11 februari 2018

In 2017 zijn er weer veel onderzoeken gedaan naar de cannabinoide CBD en de werking ervan.

De afkorting CBD staat voor cannabidiol. Het is een niet psychoactieve cannabinoïde die geïsoleerd kan worden uit hennep ofwel cannabis. CBD bevindt zich zowel in cannabis sativa als indica.

Hieronder een overzicht van wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot Cannabidiol

1.Wetenschap/Mens: Volgens een case-serie kan CBD effectief zijn bij epilepsie als gevolg van een hersentumor

Bij drie patiënten met refractaire aanvallen en een medische geschiedenis van een primaire hersentumor, liet bij twee een verbetering zien in de frequentie van aanvallen en alle drie hadden een verbetering van de ernst van de aanval. Ze namen deel aan het CBD-Programma aan de universiteit van Alabama in Birmingham (USA).

Een epilepsie, die vaak bij patiënten met hersentumor optreed, is tegenover standaardtherapie vaak refractair. Het doel van de studie was het onderzoeken van de zekerheid en werkzaamheid van een CBD-rijk cannabisextract (Epidiolex, GW Pharmaceuticals). De auteurs schreven, dat „deze pilot resultaten suggereren dat CBD nader moet worden onderzocht voor de behandeling van hersenen tumor-geassocieerde epilepsie“.

Warren PP, Bebin EM, Nabors LB, Szaflarski JP. The use of cannabidiol for seizure management in patients with brain tumor-related epilepsy. Neurocase. 2017 Oct 24:1-5. [in press]

2. Wetenschap/Cellen: Effecten van bestraling op glioblastoma cellen werden verhoogd met CBD

CBD (cannabidiol) verhoogde de effecten van bestraling voor het doden van menselijke glioblastoma cellen. Glioblastoma is een agressieve hersen tumor.
Columbia University, New York, USA.
Ivanov VN, et al. Oncotarget. 2017 May 27. [in press]

3. Wetenschap/Cellen: THC en CBD kan antikanker activiteit van standaard chemotherapie bij leukemie verhogen

Onderzoek met leukemie cellen suggeren dat THC en CBD gecombineerd met gebruikelijke anti-leukemie medicatie (cytarabine en vincristine) de toegestane dosis van de cytotoxische agenten drastisch kunnen worden verminderd, maar nog steeds doeltreffend blijven. “gebruik van cannabinoide na chemotherapie resulteerde in grotere inductie van apoptosis, terwijl dit het tegenovergestelde was toen het toedieningsschema werd omgekeerd.” Apoptosis is een vorm van geprogrammeerde celdood.
Universiteit van London, UK.
Scott KA, et al. Int J Oncol. 2017 May 29. [in press]

4. Wetenschap/Mens: Het anxiolytisch effect van CBD was het hoogst na een medium dosis

De toediening van CBD verlaagd angst met een dosis-afhankelijke curve bij gezonde proefpersonen. De subjectieve angst metingen werden verlaagd met 300 mg CBD, maar niet met 100 en 900 mg CBD in een situatie waardoor angst ontstaat (test voor spreken in het openbaar).
Universiteit van São Paulo, Brazilië.
Zuardi AW, et al. Front Pharmacol. 2017;8:259.

5. Wetenschap/Mens: CBD-rijke cannabis verminderde de aanvallen bij kinderen met epilepsie volgens een enquete

Bij 43 kinderen uit Mexico werd gebruik gemaakt van cannabis, dat rijk was aan CBD (Cannabidiol) , bij 51 % tot een gemiddelde tot duidelijke afname van de aanvallen en bij 16 % van de gevallen tot aanvalsvrij. Dit was het resultaat van een enquete onder ouders. Het aantal anti-epileptische medicijnen werd bij 9 van de 43 (20,9 %) gevallen verminderd. Er zijn geen ernstige bijwerkingen aangegeven.
Instituut Tecnológico de Estudios Superiores de Monterrey, Campus Salud, Mexico.
Aguirre-Velázquez CG. Neurol Res Int. 2017;2017:2985729