Wetenschappelijke onderzoeken Cannabidiol (CBD) 2018

28 december 2018

In 2017 hebben we een overzicht over onderzoeken met betrekking tot CBD gemaakt.Ook in 2018 zijn er weer veel onderzoeken, studies en discussies geweest over CBD, een van de belangrijkste cannabinoïde naast THC. We zullen dit artikel geregeld updaten.

Hieronder vindt je een overzicht van de onderzoeken:

1. Wetenschap/Mens: Een grote studie met CBD bij patiënten met epilepsie toont een goede veiligheid op lange termijn van de medicatie

In een open studie met 72 kinderen en 60 volwassenen met verschillende vormen van behandeling-resistente epilepsie, namen bijwerkingen na verloop van tijd af. Wetenschappers van de afdeling Neurologie van de Universiteit van Alabama in Birmingham (Verenigde Staten) schreven, dat hun toekomstige, open studie over de veiligheid van CBD in behandeling-resistente epilepsie “toelichting op significante verbeteringen van het profiel van de bijwerking van de” CSSS [Chalfont Seizure Severity Scale] en de aanval frequentie levert na 12 weken, die bleef na de 48-weken-durende behandeling”.
De patiënten begonnen met een dosis van 5 mg/kg per dag, die tot een maximale dosis van 50 mg/kg per dag werd getitreerd. De gegevens werden geanalyseerd van voor de opname in de studie, alsmede de bezoeken van 12, 24 en 48 weken. Bij alle deelnemers namen bijwerkingen tussen het begin van de studie en de visite na 12 weken af, met stabiele waarden daarna. De aanval frequentie daalde in een periode van 2 weken ten opzichte van een gemiddelde van 144,4 bij het starten op 52.2 na 2 weken en daarna bleef het stabiel.

Szaflarski JP, Bebin EM, Cutter G, DeWolfe J, Dure LS, Gaston TE, Kankirawatana P, Liu Y, Singh R, Standaert DG, Thomas AE, Ver Hoef LW; UAB CBD Program. Cannabidiol improves frequency and severity of seizures and reduces adverse events in an open-label add-on prospective study. Epilepsy Behav. 2018 Aug 9. [in press]

2. Wetenschap/Mens: CBD effectief bij kinderen met epilepsie

Onderzoekers evalueerden de ervaring met de eerste 40 kinderen die deelnamen aan het Compassionate Access Access Scheme voor kinderen met therapieresistente epilepsie. De auteurs schreven dat de “verzorgers van 12 kinderen van mening waren dat de algehele gezondheid van hun kinderen veel of heel veel verbeterd was; clinici beoordeelden zeven kinderen als veel of heel veel verbeterd. ”
Sydney Children’s Hospitals Network, Australia.

Chen KA, et al. Med J Aust. 2018 Aug 13. [in press]

3. Wetenschap/Cellen: CBD kan effectief zijn bij verschillende soorten borstkanker

CBD zorgt voor apoptose (geprogrammeerde celdood) in verschillende borstkankercellen, waaronder ER-positieve en drievoudige negatieve borstkankercellen.
Department of Biochemistry, Faculty of Science, Alexandria University, Egypte.

Sultan AS, et al. 2018;41:34-41.

4. Wetenschap/Mens: CBD was op de lange termijn effectief bij verschillende vormen van epilepsie

In een lange termijn observatie onderzoek met 607 patiënten behandeld op 25 locaties in de VS met CBD tot een maximale dosis van 25 tot 50 mg / kg lichaamsgewicht, waren de behandeleffecten na 96 weken vergelijkbaar met die na 12 weken.

University of Alabama, Birmingham, USA.

Szaflarski JP, et al. Epilepsia. 2018 Jul 12. [in press]

5. VS: Gezondheidsdienst keurt CBD-rijk cannabisextract goed voor de behandeling van epilepsie

De VS gezondheidsregulators voor medicinale drugs heeft GW Pharmaceuticals epilepsie cannabis-gebaseerde medicijn op 25 juni goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde vormen van epilepsie, waardoor het het eerste op cannabis-gebaseerd medicijn is, die deze goedkeuring heeft in het land. “De goedkeuring dient als een herinnering dat de bevordering van gezonde ontwikkelings programma’s die goed werkzame bestanddelen die cannabis bevat evalueren en tot belangrijke medische therapieën kunnen leiden,” zei Scott Gottlieb van de Food and Drug Administration.

Het gebruik van het medicijn heeft goedkeuring bij patiënten in de leeftijd van twee jaar en ouder met het Dravet-syndroom en het syndroom van Lennox-Gastaut, die tot de zeldzame kinder-begin vormen van epilepsie behoren, die het meest resistent zijn tegen behandeling. Het medicijn, Epidiolex, bevat cannabidiol (CBD) en minder dan 0,1% van de THC.

Reuters of 26 June 2018

6. Wetenschap / Mens: Een maaltijd met een hoog vetgehalte kan de bloedconcentratie van CBD tot 5 keer verhogen

In een onderzoek met gezonde volwassen vrijwilligers onderzochten onderzoekers de veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek van CBD-drank tot een dosis van tweemaal daags 1500 mg CBD. Een maaltijd met een hoog vetgehalte verhoogde de CBD-plasmaconcentratie na de inname van 750 mg en 1500 mg tweemaal daags met 4,85 en 4,2-voudig. CBD werd over het algemeen goed verdragen. Er waren geen ernstige bijwerkingen.

GW Research Ltd, Cambridge, UK.

Taylor L, et al. CNS Drugs. 2018 Oct 30. [in press]

7.  Behandeling met CBD tijdens de puberteit kan schizofrenie voorkomen

In een rattenmodel van schizofrenie voorkwam behandeling met CBD schizofrenie-achtig gedrag. Auteurs schreven dat “de verschijning van schizofrenie-achtige tekorten” kan worden voorkomen door “vroege behandeling met cannabidiol.”
Department of Pharmacology, Faculty of Medicine, Masaryk University, Brno, Czech Republic.

Stark T, et al. Neuropharmacology. 2018;146:212-221.

8. Wetenschap/Cellen: CBD kan hart- en vaatziekten en kanker tegengaan

Afwijkende proliferatie en migratie van gladde spiercellen van de bloedvaten (VSMC) zijn gekoppeld aan de ontwikkeling en progressie van cardiovasculaire en kankerziekten. In een onderzoek met menselijke VSMC beschermd CBD (cannabidiol) tegen afwijkende proliferatie en migratie van deze cellen.
Institute of Pharmacology and Toxicology, Rostock University Medical Center, Germany.

Schwartz M, et al. Oncotarget. 2018 Oct 2;9(77):34595-34616.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany