CBD kan een veelbelovend niet-toxisch geneesmiddel voor behandeling tumoren zijn

16 mei 2021

Wetenschap/Cellen: Hoe CBD zijn anti-kanker effecten uitoefent

Onderzoekers vonden verschillende mechanismen waardoor CBD anti-kanker effecten uitoefent.

CBD remt bijvoorbeeld een enzym genaamd FOXM1 dat betrokken is bij celproliferatie.

De auteurs concludeerden dat “CBD een veelbelovend niet-toxisch therapeuticum zou kunnen zijn voor de behandeling van tumoren van verschillende oorsprong”.

We rapporteerden eerder dat cannabidiol (CBD), een cannabinoïde met een laag toxiciteitsprofiel, de expressie van het prometastatische gen inhibitor of DNA binding 1 (ID1) in kankercellen naar beneden reguleerde, wat leidde tot remming van tumorprogressie in vivo.

Hoewel CBD op grote schaal gebruikt wordt, ook in de zelfmedicatie van kankerpatiënten, en op CBD gebaseerde therapieën klinisch geëvalueerd worden voor de behandeling van kanker, zijn de werkingsmechanismen ervan nog steeds slecht begrepen.

Methoden: In deze studie, met behulp van microarray analyse en Western blot analyse voor validatie, probeerden we het volledige spectrum van genen te identificeren die door CBD worden gereguleerd in verschillende agressieve kanker cellijnen, waaronder borst, hersenen, hoofd en nek, en prostaat.

Resultaten: We bevestigden dat ID1 een belangrijk doelwit was dat door CBD werd gedereguleerd en ontdekten ook dat CBD FOXM1 (Forkhead box M1) remde, een transcriptionele activator die betrokken is bij celproliferatie, terwijl het tegelijkertijd GDF15 (groeidifferentiatiefactor 15), een cytokine geassocieerd met weefseldifferentiatie, opreguleerde.

Conclusie: Onze resultaten suggereren dat CBD, door het moduleren van expressie van gedeelde belangrijke kanker-aandrijvende genen, een veelbelovend niet-toxisch geneesmiddel zou kunnen zijn voor de behandeling van tumoren van verschillende oorsprong.

California Pacific Medical Center, Onderzoeksinstituut, VS.

Science/Cells: How CBD exerts its anti-cancer effects

Researchers found several mechanisms by which CBD exerts anti-cancer effects.

For example, CBD is inhibiting an enzyme called FOXM1 involved in cell proliferation.

Authors concluded that “CBD could represent a promising nontoxic therapeutic for treating tumors of various origins.”

California Pacific Medical Center, Research Institute, USA.

Desprez PY, et al. Cannabis Cannabinoid Res. 2021;6(2):148-155.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook