Kanker

Een van de indicaties van het BMC is dat medicinale cannabis behulpzaam kan zijn bij misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker. Het kan ook helpen om pijn en krampen te verminderen, de eetlust te verbeteren, kwaliteit van slapen te verbeteren en een ontspannen gevoel te geven.

Er is ook onderzoek gedaan naar de werking van cannabis bij verschillende soorten kanker. Belangrijkste resultaat is dat cannabis de groei van kankercellen kan verminderen. Wanneer cannabis –en dan met name de combinatie van THC en CBD- gecombineerd wordt met chemotherapie, werkt cannabis ondersteunend aan het ziekteproces. Niet alleen komen patiënten makkelijk door deze periode van chemo, ook versterkt cannabis de werking van de chemo en versnelt zo het herstel.

Bij niercelkanker blijkt dat cannabis de CB1 receptoren kan blokkeren, waardoor de groei van de kankercellen enorm vermindert.[1] Met name de combinatie van CBD en THC versterkt de werking van chemotherapie.[2] Onderzoek met leukemie cellen dat THC en CBD combineert met gebruikelijke anti-leukemie medicatie (cytarabine en vincristine) na chemotherapie geeft een beter resultaat dan zonder cannabis.[3][4] Cannabis zorgt ook voor de afname van de omvang van tumoren. [5] Cannabis is effectief in verlichting symptomen bij kankerpatiënten [6] 

CBD induceert celdood in endometriumkanker (baarmoederhalskanker). In cel experimenten met CBD en de endocannabinoïde anandamide verminderde de levensvatbaarheid van de cellen en apoptose (geprogrammeerde celdood) is toegenomen in endometriumkanker cellen door activering van de vanilloid 1-receptor (TRPV1). [7]

De activering van de CB2-Receptoren kan nuttig zijn bij botkanker. Onderzoek met kankercellen in de botten (Osteosarcoom) toont, dat zowel een stimulering van de CB2-Receptoren als ook een activering van de Vanilloid-2-Receptoren „op de zelfde signaalwegen werken kan, om de gelijke werking te bereiken, wat op het endocannabinoide-/endovanilloide-systeem een nieuw therapeutisch aangrijppunt voor osteosarcoom betekend“.[8]

Cannabis kan negatieve effecten hebben op de behandeling van kanker als het samen met immunotherapie wordt gegeven. In een analyse van 140 patiënten in Israël, van wie 89 alleen het immunotherapeutische middel involumab en 51 involumab en cannabis ontvingen, verminderde cannabis de respons op immunotherapie zonder de totale overleving aan te tasten. De auteurs concludeerden dat “hoewel de gegevens retrospectief zijn en er geen verband is met de samenstelling van cannabis, deze informatie van cruciaal belang kan zijn voor cannabisgebruikers en geeft aan dat voorzichtigheid geboden is bij het starten van immunotherapie.” [9]

Een combinatie van CBD en zuurstof-ozon vertoonde antikankereffecten in pancreaskankercellen. [10]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM-website.

[1] Wang J, et al. Tumour Biol, 18. Oktober 2016 [im Druck]

[2] Nabissi M, et al. Oncotarget, 18. Oktober 2016 [im Druck]

[3] Scott KA, et al. Int J Oncol. 2017 May 29. [in press]

[4] Pagano E, et al. Pharmacol Res. 2017 Feb 10. [in press]

[5] Bettiga A, et al. Sci Rep. 2017;7:42157.

[6] Bar-Lev Schleider L, Mechoulam R, Lederman V, Hilou M, Lencovsky O, Betzalel O, Shbiro L, Novack V. Prospective analysis of safety and efficacy of medical cannabis in large unselected population of patients with cancer. EUR J Intern Med. 2018;49:37-43.

[7] Fonseca BM, et al. J Physiol Biochem. 2018 Feb 13. [in press]

[8] Punzo F, et al. Oncotarget. 2017 Apr 13. [in press]

[9] Taha T, et al. Oncologist. 2019 Jan 22. [in press]

[10] Luongo M, et al. Krebserkrankungen (Basel). 2020;12(10):E2774

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany