Verschillende mechanismen van cytotoxische effecten van CBD en THC tegen darmkankercellen

27 augustus 2020

Wetenschap / Cellen: verschillende mechanismen van cytotoxische effecten van CBD en THC tegen darmkankercellen

De analyse van de cytotoxische effecten van cannabinoïden “bewees dat alleen CBD oxidatieve stress induceerde in HT-29 colorectale kankercellen via CB-receptoronafhankelijke mechanismen”.

Terwijl THC-effecten werden gemedieerd door cannabinoïde-receptoren.

In deze studie onderzochten ze de effecten van blootstelling aan IC50-dosis gedurende 24 uur van een nieuwe synthetische cannabinoïde (CB83) en van fytocannabinoïden Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) op HT-29 colorectale carcinoomcellen. De levensvatbaarheid en proliferatieve activiteit van de cellen, geëvalueerd met behulp van de MTT-, lactaatdehydrogenase- (LDH) en CyQUANT-assays, toonden aan dat de levensvatbaarheid van de cellen significant werd beïnvloed wanneer CB83, THC en CBD aan cellen werden toegediend. De verkregen resultaten toonden aan dat de verlaagde verhouding glutathion / geoxideerd glutathion significant was verminderd in de cellen die waren blootgesteld aan CBD en significant was toegenomen in de cellen die werden behandeld met de CB83 in vergelijking met de controles. CBD-behandeling veroorzaakt een aanzienlijke toename van het malondialdehydegehalte. De katalase-activiteit was significant verminderd in HT-29-cellen na incubatie met CB83, THC en CBD. De activiteiten van glutathionreductase en glutathionperoxidase waren significant verhoogd in cellen die werden blootgesteld aan THC en significant verminderd in degenen die werden behandeld met CBD. Het ascorbinezuurgehalte was significant verlaagd in cellen die waren blootgesteld aan CB83, THC en CBD. Het ultrastructurele onderzoek door TEM bracht een significant verhoogd percentage apoptotische en necrotische cellen aan het licht na CB83-expositie. De Annexin V-Propidium Iodide-test toonde een significant verhoogd percentage cellen apoptotisch na CB83-expositie en necrotische cellen na CBD- en THC-expositie. Onze resultaten toonden aan dat alleen CBD oxidatieve stress induceerde in HT-29 colorectale carcinoomcellen via CB-receptoronafhankelijke mechanismen en dat CB83 een voornamelijk CB2-receptor-gemedieerd antiproliferatief effect veroorzaakte dat vergelijkbaar is met 5-Fuorouracil, dat nog steeds het belangrijkste medicijn is in protocollen voor colorectale kanker. .

Afdeling Medische en Chirurgische Wetenschappen en Neurowetenschappen, Universiteit van Siena, Italië.

Wissenschaft/Zellen: Verschiedene Mechanismen zytotoxischer Wirkungen von CBD und THC gegen Dickdarmkrebszellen

Die Analyse der zytotoxischen Effekte von Cannabinoiden “bewies, dass nur CBD über CB-Rezeptor-unabhängige Mechanismen oxidativen Stress in HT-29-Kolorektalkarzinomzellen induzierte”.

Während THC-Effekte durch Cannabinoidrezeptoren vermittelt wurden.

Abteilung für Medizinische und Chirurgische Wissenschaften und Neurowissenschaften, Universität Siena, Italien.

Science/Cells: Different mechanisms of cytotoxic effects of CBD and THC against colon cancer cells

The analysis of cytotoxic effects of cannabinoids “proved that only CBD induced oxidative stress in HT-29 colorectal carcinoma cells via CB receptor-independent mechanisms.”

While THC effects were mediated by cannabinoid receptors.

Department of Medical and Surgical Sciences and Neurosciences, University of Siena, Italy.


Cerretani D, et al. Int J Mol Sci. 2020;21(15):E5533.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook