Endocannabinoïden kunnen effectief zijn bij strottenhoofdkanker

22 april 2021

Wetenschap/Cellen: Endocannabinoïden kunnen effectief zijn bij strottenhoofdkankers

De endocannabinoïden anandamide en 2-AG (2-arachidonoylglycerol) vertoonden antiproliferatieve effecten in laryngeale kankercellen.

Het niveau van de belangrijkste endocannabinoïden anandamide (AEA) en 2-arachidonoylglycerol (2-AG) zijn gewijzigd in verschillende types van carcinomen en zijn gekend om tumorgroei te reguleren.

Daarom werd in deze studie verondersteld dat de HEp-2 humane larynx plaveiselcelcarcinoma (LSCC) cellijn AEA en 2-AG vrijmaakt, en werd beoogd te bepalen of hun exogene suppletie een anti-proliferatief effect heeft in vitro.

In deze in vitro observationele studie werd een commerciële menselijke LSCC cellijn (HEp-2) gebruikt om te testen op endogene afgifte van AEA en 2-AG via vloeistofchromatografie-tandem massaspectrometrie (LC-MS/MS).

Het anti-proliferatieve effect van AEA en 2-AG supplementatie werd geëvalueerd via WST-1 proliferatie assay.

Er werd vastgesteld dat de HEp-2 LSCC cellijn AEA en 2-AG vrijgaf; de mediaan van de vrijgegeven hoeveelheid AEA was 15,69 ng mL-1 (bereik: 14,55-15,95 ng mL-1) en de mediaan van de vrijgegeven hoeveelheid 2-AG was 2,72 ng -1 (bereik: 2,67-2,74 ng mL-1).

Bovendien vertoonden zowel AEA als 2-AG een anti-proliferatief effect. Het anti-proliferatieve effect van 2-AG was sterker dan dat van AEA.

Deze bevindingen suggereren dat AEA via een CB1-receptor-onafhankelijke route zou kunnen werken en dat 2-AG via een CB2-afhankelijke route zou kunnen werken.

De huidige bevindingen tonen aan dat de HEp-2 LSCC cellijn de belangrijkste endocannabinoïden AEA en 2-AG vrijmaakt, en dat hun supplementatie de proliferatie van tumorcellen in vitro remt.

Aldus zouden cannabinoïde liganden nieuwe kandidaat-geneesmiddelen tegen larynxkankers kunnen zijn, hoewel functionele in vivo studies nodig zijn om hun potentie te valideren.

Afdeling KNO, Faculteit Geneeskunde, Atilim Universiteit, Ankara, Turkije.

Science/Cells: Endocannabinoides may be effective in laryngeal cancers

The endocannabinoids anandamide and 2-AG (2-arachidonoylglycerol) showed antiproliferative effects in laryngeal cancer cells.

Department of ENT, Faculty of Medicine, Atilim University, Ankara, Turkey.

Önay Ö, et al. Cell Tissue Bank. 2021 Apr 2. [in press].

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook