Twee patiënten met leverkanker genezen na gebruik cannabisolie: UMCG start onderzoek

21 april 2021

Onderstaande berichten zijn te vinden op dvhn.nl, umcg.nl en gic.nl.

Het is van groot belang dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de werking van cannabis bij kanker. PGMCG is er een grote voorstander van. Nog een arts die het voortouw neemt naar onderzoek met cannabisolie bij leverkanker. Zo is er ook eindelijk onderzoek in Nederland (Erasmus MC) om medicinale cannabis in te zetten bij hersentumor.

UMCG start onderzoek effect cannabisolie bij uitbehandelde leverkankerpatiënten

Het UMCG start met een studie naar het effect van cannabisolie bij uitbehandelde patiënten met leverkanker. Het doel van de studie is om na te gaan of cannabisolie een mogelijke anti-kanker werking heeft en er voor kan zorgen dat de levertumoren verkleinen.

De aanleiding voor deze studie zijn de ervaringen van twee individuele patiënten geweest. Zij hadden leverkanker in een vergevorderd stadium. Zij gingen cannabisolie gebruiken waarop de tumoren verkleinden. Nu, respectievelijk 2 en 5 jaar na hun diagnose, zijn de tumoren volledig verdwenen en zijn ze genezen. Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van leverkankercellen. Maar een mogelijke anti-kanker werking van cannabisolie in patiënten is nog niet te verklaren, omdat nog geen wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is gedaan.

Cannabisolie
De cannabisolie die gebruikt zal worden wordt geproduceerd door de Transvaal apotheek, een gespecialiseerde apotheek met de juiste certificaten voor het produceren van studiemedicatie. De cannabisolie heeft een vaste samenstelling met precies vastgelegde hoeveelheid THC en CBD, twee belangrijke stoffen die voorkomen in cannabis. De apotheek maakt gebruik van de cannabisbloemen  van de variëteit Cannabis Sativa L., die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid gestandaardiseerd en op farmaceutische wijze worden gekweekt door Bedrocan. Op deze manier is de consistente samenstelling van de cannabisolie gegarandeerd.

Opzet van de studie
In de studie zal eerst de juiste dosis bepaald worden die de patiënten toegediend krijgen. Zij krijgen de maximale dosis van de cannabisolie die net geen bijwerkingen geeft. Bij de deelnemers aan de studie wordt vervolgens na 3, 6 en 9 maanden beeldvorming van de lever gemaakt  en bloedonderzoek gedaan om te kijken of er effect is op de levertumoren. Bij het bloedonderzoek wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van tumormarkers en naar de leverfunctie van de deelnemers.

Uitbehandelde patiënten met leverkanker
Deze studie wordt gedaan met patiënten met leverkanker in een vergevorderd stadium voor wie, behalve symptoombestrijding, geen behandeling meer mogelijk is. Aangezien cannabisolie wordt afgebroken door de lever, mogen in deze studie alleen patiënten deelnemen met een goede leverfunctie. De deelnemers mogen geen ernstige levercirrose (leverschade door littekenvorming) hebben, of als ze dit wel hebben mag dit geen invloed hebben op hun leverfunctie. Patiënten kunnen door hun behandelaar doorverwezen worden naar het UMCG om aan deze studie deel te nemen. Er kunnen in totaal 20 patiënten meedoen. De studie zal ongeveer drie jaar duren.

 Bron

Is cannabisolie een uitkomst voor uitbehandelde leverkankerpatiënten? Het UMCG in Groningen onderzoekt effect van ‘mediwiet’: ‘Een middel als dit balanceert op het randje van de geneeskunde’

Het UMCG start een studie naar het effect van cannabisolie bij patiënten. Het gaat om mensen met leverkanker die uitbehandeld zijn. Doel is na te gaan of de zogeheten ‘mediwiet’ mogelijk een anti-kanker werking heeft bij deze patiënten.

Uit laboratoriumonderzoek is al gebleken dat cannabis een remmende invloed heeft op de groei van leverkankercellen

Maar het is nog niet aangetoond dat de olie een anti kanker werking heeft, oftewel tumoren laat verdwijnen, dan wel groei voorkomt

Het UMCG is voor zover bekend bij chirurg Maarten Nijkamp (41) de eerste ter wereld die daar onderzoek naar doet met patiënten

Bron

Twee patiënten met leverkanker genezen na gebruik cannabisolie; UMCG start onderzoek

Nadat twee patiënten met vergevorderde leverkanker na het gebruik van cannabisolie kankervrij en volledig genezen zijn, start het UMCG met een onderzoek naar het effect van deze olie bij uitbehandelde patiënten met leverkanker. De onderzoekers willen achterhalen of cannabisolie een mogelijke anti-kanker werking heeft en er voor kan zorgen dat de levertumoren verkleinen.

Volgens het UMCG zijn de ervaringen van twee patiënten aanleiding geweest voor de studie. Zij hadden leverkanker in een vergevorderd stadium en gingen cannabisolie gebruiken waarop de tumoren verkleinden. Nu, respectievelijk 2 en 5 jaar na hun diagnose, zijn de tumoren volledig verdwenen en zijn ze genezen.

Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van leverkankercellen. Maar een mogelijke anti-kanker werking van cannabisolie in patiënten is nog niet te verklaren, omdat nog geen wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is gedaan, zo stelt het UMCG.

Uitbehandelde patiënten met leverkanker
Deze studie wordt gedaan met patiënten met leverkanker in een vergevorderd stadium voor wie, behalve symptoombestrijding, geen behandeling meer mogelijk is. Er kunnen in totaal 20 patiënten meedoen. De studie zal ongeveer drie jaar duren.

Bron

 

Lees ook