Cannabisgebruik beschermt de lever en vermindert het optreden van leververvetting(ziekten)

12 juli 2019

Wetenschap/mens: cannabisgebruik vermindert het optreden van vette lever ziekten

In een steekproef van 390 patiënten met psychose werd cannabisgebruik na drie jaar follow-up geassocieerd met een verminderde incidentie van niet-alcoholische leververvetting.

De patiënten werden behandeld in de afdeling Psychiatrie van het Universiteit ziekenhuis van Valdecilla in Santander, Spanje.

De patiënten werden onderzocht vanaf begin studie tot drie jaar na antipsychoticum behandeling.

Na 3 jaar toonde cannabisgebruikers aanzienlijk lagere scores voor vette leverziekte dan niet gebruikers.

Bovendien gaven cannabisgebruikers minder vaak aan te voldoen aan de criteria voor een lever steatosis dan niet gebruikers.

De auteurs kwamen tot de conclusie dat “cannabisgebruik een beschermend effect heeft tegen vette lever bij  psychose, waarschijnlijk door de modulatie van de door antipsychotica veroorzaakte gewichtstoename.

Vázquez-Bourgon J, de la Foz VO, Suarez-Pereira I, Iruzubieta P, Arias-Loste MT, Setién-Suero E, Ayesa-Arriola R, Gómez-Revuelta M, Crespo J, Facorro BC. Cannabis consumption and non-alcoholic fatty liver disease. A three years longitudinal study in first episode non-affective psychosis patients. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2019 Jun 19:109677.

Deutsch

Wissenschaft/Mensch: Cannabiskonsum reduziert das Auftreten von Fettlebererkrankungen

In einer Stichprobe von 390 Patienten mit Psychose war Cannabiskonsum nach dreijähriger Nachbeobachtungszeit mit einer verringerten Inzidenz alkoholfreier Fettlebererkrankungen assoziiert. Die Patienten wurden in der Abteilung für Psychiatrie des Universitätsklinikums Valdecilla in Santander, Spanien, behandelt. Die Patienten wurden zu Studienbeginn und nach dreijähriger antipsychotischer Behandlung untersucht.

Nach 3 Jahren zeigten Cannabiskonsumenten signifikant niedrigere Scores für Fettlebererkrankungen als Nichtkonsumenten auf. Darüber hinaus erfüllten Cannabiskonsumenten die Kriterien für eine Lebersteatose weniger häufig als Nichtkonsumenten. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass “Cannabiskonsum eine schützende Wirkung gegen Fettleber bei Psychosen haben kann, wahrscheinlich durch die Modulation der durch Antipsychotika verursachten Gewichtszunahme”.

Vázquez-Bourgon J, de la Foz VO, Suarez-Pereira I, Iruzubieta P, Arias-Loste MT, Setién-Suero E, Ayesa-Arriola R, Gómez-Revuelta M, Crespo J, Facorro BC. Cannabis consumption and non-alcoholic fatty liver disease. A three years longitudinal study in first episode non-affective psychosis patients. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2019 Jun 19:109677.

English

Science/Human: Cannabis use reduces the incidence of fatty liver disease

In a sample of 390 patients with psychosis cannabis use was associated with a reduced incidence of non-alcoholic fatty liver disease after 3 years of follow-up. Patients were treated at the Department of Psychiatry of the University Hospital de Valdecilla in Santander, Spain. Patients were evaluated at baseline and after 3 years of initiating antipsychotic treatment.

At 3-year follow-up, cannabis users presented significantly lower fatty liver disease scores than non-users. Moreover, cannabis users less frequently met the criteria for liver steatosis than non-users. Authors concluded that “cannabis consumption may produce a protective effect against liver steatosis in psychosis, probably through the modulation of antipsychotic-induced weight gain.”

Vázquez-Bourgon J, de la Foz VO, Suarez-Pereira I, Iruzubieta P, Arias-Loste MT, Setién-Suero E, Ayesa-Arriola R, Gómez-Revuelta M, Crespo J, Facorro BC. Cannabis consumption and non-alcoholic fatty liver disease. A three years longitudinal study in first episode non-affective psychosis patients. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2019 Jun 19:109677.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Overige artikelen over cannabis en effect op de lever

Wetenschap/Dier: Hoge doses CBD kunnen negatieve effecten hebben op de LEVER
Muizen die werden behandeld met hoge orale doses CBD (tot 2560 mg per kilogram lichaamsgewicht) vertoonden tekenen van LEVERtoxiciteit. De auteurs merkten op dat hun observatie relevant kan zijn voor patiënten die tot 20 mg CBD per kilogram lichaamsgewicht ontvangen. Ze merkten op dat “de betrokkenheid van verschillende pathways geassocieerd met lipiden- en xenobiotisch metabolisme ernstige zorgen oproept over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen en de veiligheid van CBD.”
Department of Environmental and Occupational Health, University of Arkansas for Medical Sciences, Little Rock, AR 72205, USA.
Ewing LE, et al. Molecules. 2019;24(9).

Wetenschap/Mens: Enzymen betrokken bij de afbraak van THC
Wetenschappers onderzochten de betrokkenheid van LEVERenzymen bij de afbraak van THC. De CYP2C9-route was de belangrijkste route voor de uitputting van THC en de vorming van 11-OH-THC. De resterende THC-afbraakroute werd toegeschreven aan CYP2D6. 11-OH-THC was uitgeput door UGT’s, CYP3A4 en CYP2C9.
University of Washington, USA.
Patilea-Vrana GI, et al. Drug Metab Dispos. 2019 May 2.[in press]

Wetenschap/Dier: Het endocannabinoïde PEA verbetert LEVERfibrose
In een rattenmodel met LEVERfibrose produceerde PEA (palmitoylethanolamide) een significante verbetering. Dit effect kan worden gemedieerd door de remming van de activiteit van LEVERstellaatcellen en Kupffer-cellen.
Hokkaido University Graduate School of Medicine, Sapporo, Japan.
Ohara M, et al. Front Pharmacol. 2018;9:709.

 

Wetenschap/Mens: Zwaar cannabisgebruik heeft geen relevante invloed op de LEVERfunctie
In een onderzoek met 42 patiënten met cannabisafhankelijkheid werd de LEVERfunctie niet beïnvloed door de THC-concentraties in het bloed en de THC-COOH-metaboliet.
Evangelisches Krankenhaus Castrop-Rauxel, Germany.
Bonnet U, et al. J Psychoactive Drugs. 2018 Jul 27:1-6.[in press]

Wetenschap/Mens: CBD in hoge doses kan de bloedconcentraties van tacrolimus verhogen
Een patiënt, die een dagelijkse dosis van 2000 tot 2900 mg CBD kreeg, vertoonde een ongeveer 3-voudige toename van tacrolimus in het bloed. Dit kan te wijten zijn aan dezelfde metabole routes van de 2 medicijnen in de lever.
Department of Internal Medicine, University of Cincinnati College of Medicine, USA.
Leino AD, et al. Am J Transplant. 2019 Apr 23. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabis vermindert het risico op LEVERcirrose bij patiënten met een hepatitis C-virusinfectie
In een studie met 188.333 patiënten met een positieve diagnose van hepatitis C-virusinfectie, hadden degenen met cannabisgebruik een 19% lager risico op LEVERcirrose vergeleken met niet-gebruikers. Onder de cannabisgebruikers hadden de mensen met cannabisafhankelijkheid een 38% lager risico vergeleken met niet-afhankelijke gebruikers. Auteurs schreven dat hun “bevindingen suggereren dat cannabisgebruik geassocieerd is met een verminderde incidentie van LEVERcirrose, maar geen verandering in sterfte (…) bij HCV-patiënten.”
Department of Medicine, North Shore Medical Center, Salem, USA.
Adejumo AC, et al. Can J Gastroenterol Hepatol. 2018;2018:9430953.

Wetenschap/Mens: Cannabisgebruik beschermt tegen niet-alcoholische vette LEVER

In een nationale studie van wetenschappers aan de medische faculteit van Stanford Universiteit (USA) met 14.080 in de NHANES-III-studie van 1988 tot 1994 was cannabisgebruik met een verminderd risico voor niet alcoholische vette LEVER geassocieerd.

Vergeleken met niet-consumenten hadden cannabisconsumenten waarschijnlijk minder een vermoeden van een niet alcoholische vette LEVER, vroegere gebruikers hadden rond de 10% minder risico, actuele gebruikers hadden een verminderd risico van 32%. De onderzoekers concluderen dat “in deze nationale representatieve steekproef actief cannabis gebruik een beschermend effect tegen NAFLD had, ongeacht de bekende metabole risicofactoren”

Kim D, Kim W, Kwak MS, Chung GE, Yim JY, Ahmed A. Inverse association of marijuana use with nonalcoholic fatty liver disease among adults in the United States.PLoS One. 2017;12(10):e0186702

Wetenschap/Dier: Beta caryofylleen kan de LEVER beschermen
Bij muizen, die met alcohol behandelt werden, zwakte Beta-Caryofylleen de door chronische alcoholgift geïnduceerde LEVERbeschadiging en ontsteking af. De auteurs schreven, dat „aangezien de veiligheid van Beta-Caryofylleen bij mensen dit voedingssupplement een hoog potentieel heeft bij de behandeling of preventie van LEVERbeschadigingen in samenhang met oxidatieve stress, ontsteking en obesitas”.
Nationaal Instituut voor Gezondheid/NIAAA, Bethesda, USA.
Varga ZV, et al. Br J Pharmacol. 2017 Jan 20. [in press]