Hepatitis C

Hepatitis C is een ontsteking van de lever door een virus. Dit kan depressie, vermoeidheid, gewrichtspijn en leverinsufficiëntie, met inbegrip van cirrose en leverkanker veroorzaken.

Cannabis werkt ontstekingsremmend, tegen pijn en misselijkheid. Het blijkt dat cannabisgebruik de retentie en virologische uitkomsten verbetert bij patiënten met hepatitis C.[1] Drugsverslaafden die besmet zijn met het hepatitis C virus kunnen hun medicijnen beter verdragen en de behandeling gemakkelijker verdragen als ze cannabis.[2] Ook  is er geen bewijs voor het omgekeerde: er is geen negatieve invloed van cannabis gebruik op  circulerende CD4 cellen bij HIV-HCV geïnfecteerde patiënten.[3]

In een studie had het gebruik van cannabis geen negatieve werking op de behandeling van Hepatitis C met antivirale medicijnen.[4]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] Fischer B. et. al. Treatment for hepatitis C virus and cannabis use in illicit drug user patients: implications and questions. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2006 Oct;18(10):1039-42.

[2] Reuters van 13 september 2006; Sylvestre DL, Clements BJ, Malibu Y. Cannabis use improves retention and virological outcomes in patients treated for hepatitis C. EUR J Gastroenterol Hepatol 2006;18(10):1057-63.

[3] Wei Q, et al. J Neuroimmune Pharmacol, 25. April 2016 [Im Druck]

[4]Grebely J, et al. Clin Infect Dis. 2016 Aug 23. [in press]