Cannabidiol (CBD) gunstig effect bij behandeling diverse soorten kanker

24 oktober 2018

Wetenschap/mens: Volgens een observationele studie kan cannabidiol (CBD) gunstig zijn bij een behandeling van kanker

Bij een observationele studie van 119 patiënten met geavanceerde kanker, waarvan er 28 als enige een behandeling kregen met CBD , konden artsen verbeteringen documenteren bij sommige patiënten. De onderzoekers werken bij The Old Breweryj en de St. George’s Universiteit van Londen (Verenigd Koninkrijk). Ze analyseerde de gegevens die ze routinematig verzamelde als onderdeel van het behandelingsprogramma, over een periode van 4 jaar. De meest voorkomende soorten kanker waren borstkanker (39 gevallen), prostaatkanker (16 gevallen) en darmkanker (13 gevallen)

De auteurs merkte op dat 8 patiënten “duidelijk verbeterd” zijn door het gebruik van CBD, zij hadden last van prostaatkanker, hersentumoren, borstkanker, slokdarmkanker en een lymfoom. Zij introduceerden twee ‘ indrukwekkende gevallen “van wie een een 5-jarige mannelijke patiënt met een hersentumor (anaplastic Ependymoom) en de andere was een 50-jarige man met tanycytischen Ependymoom, een andere hersentumor. In beide gevallen was er een vermindering van tumor volume, CBD was hiervoor verantwoordelijk. Vanwege de aard van de studie, kunnen er geen duidelijke conclusies worden getrokken uit hen.

Kenyon J, Liu W, Dalgleish A. Report of Objective Clinical Responses of Cancer Patients to Pharmaceutical-grade Synthetic Cannabidiol. Anticancer Res. 2018;38(10):5831-5835.

English:

Science/Human: Cannabidiol may be useful in the treatment of cancer according to an observational study

In an observational study with 119 patients with advanced cancer, of whom 28 were given CBD as the only treatment, doctors were able to document improvements in a few patients. Investigators work at The Old Brewery and the St George’s University of London, UK. They analysed the data routinely collected, as part of their treatment program over a 4-year period. The main cancers were breast cancer (39 cases), prostate cancer (16 cases) and colorectal cancer (13 cases).

Authors noted that eight patients “clearly improved” by using CBD suffering from prostate cancer, brain tumours, breast cancer, oesophageal cancer and lymphoma. They presented two “impressive cases”, of which one was a 5-year-old male patient with a certain brain tumour (anaplastic ependymoma) and the other a 50-year-old patient with tanycytic ependymoma, another brain tumour. In both cases there was a decrease in tumour volume, for which CBD was made responsible. Due to the character of the study no clear conclusions can be drawn.

Kenyon J, Liu W, Dalgleish A. Report of Objective Clinical Responses of Cancer Patients to Pharmaceutical-grade Synthetic Cannabidiol. Anticancer Res. 2018;38(10):5831-5835.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2019

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany