Studie: Cannabis effectief in verlichting symptomen bij kankerpatiënten

03 maart 2018

Wetenschap/mens: Cannabis is effectief in de verlichting van symptomen bij kankerpatiënten

Een groep van Israëlische wetenschappers heeft gegevens geanalyseerd van 2970 kankerpatiënten, die waren behandeld met medicinale cannabis tussen 2015 en 2017 en nuttige effecten had op vele symptomen. De gemiddelde leeftijd was 59,5 jaar en 54,6% waren vrouwen. Iets meer als een kwart (26,7%) had eerdere ervaring met cannabis. De meest voorkomende soorten kanker zijn borst (20,7%), de longen (13,6%), de alvleesklier (8,1%) en de darm (7,9%).

902 Patiënten is na 6 maanden gestorven en 682 verbraken de behandeling. Van de overige patiënten (60,6%), reageerde 1211 en 95,9% rapporteerde een verbetering van hun toestand door cannabis, 45 patiënten (3,7%) melde een verslechtering van hun aandoening en 4 patiënten (0,3%)geen verandering . De meest voorkomende symptomen zijn slaap stoornissen (78%), pijn (78%), zwakte (73%), misselijkheid (65%) en gebrek aan eetlust (49%). De auteurs concludeerden dat cannabis “een goed verdragen, doeltreffende en veilige optie is als een palliatieve behandeling van kankerpatiënten, om mensen om te laten gaan met de symptomen veroorzaakt door kwaadaardige aandoeningen en te helpen”.

 

Bar-Lev Schleider L, Mechoulam R, Lederman V, Hilou M, Lencovsky O, Betzalel O, Shbiro L, Novack V. Prospective analysis of safety and efficacy of medical cannabis in large unselected population of patients with cancer. EUR J Intern Med. 2018;49:37-43.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany