Pijn (chronisch)

Ieder mens heeft in zijn leven wel te maken met pijn. Er zijn veel verschillende soorten pijn en de een ervaart pijn anders als de ander. Uit onze enquete blijkt dat de meest voorkomende/genoemde indicatie onder respondenten die medicinale cannabis gebruiken chronische pijnbestrijding (14,5%) is.

Veel pijnpatiënten nemen voorgeschreven medicatie als morfine, tramadol, diclofinac etcetera. Het gebruik van deze medicatie is een aanslag op je organen en hebben de nodige bijwerkingen, zijn verslavend, zodat je vaak genoodzaakt bent er nog maagbeschermers bij te slikken ook. Het alternatief is cannabis.

Uitgebreid klinisch onderzoek heeft de pijnstillende eigenschappen van cannabis (producten) aangetoond. Bij de mogelijke toepassingen horen onder meer neuropatische pijn als gevolg van multiple sclerose, schade aan de plexus brachialis, HIV-besmetting, reumatische artritispijn, kankerpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, chronische darmontsteking en zenuwpijn. Een combinatie met opioïden is mogelijk. [1]

Lokale behandeling met cannabis verminderd de pijn van de wond in een kleine case serie (veroorzaakt door Pyoderma Gangraenosum), verminderde pijn en opiaatverbruik bij drie patiënten, volgens een rapport van onderzoekers aan de universiteit van Toronto (Canada). Cannabis werd toegediend in een preparaat van biologische zonnebloemolie. Extracten uit de cannabisplant worden sinds duizenden jaren op wonden gesmeerd [2]

Cannabis kan effectief zijn bij de behandeling van chronische pijn volgens een grote reeks studies uit Italië met oraal toegediende of verdampte cannabis in zes centra, gedurende een jaar gevolgd, na de toestemming van de nieuwe Italiaanse wet. Ze evalueerde innamevorm, soorten gebruikte cannabisproducten, de dosering en de effectiviteit en veiligheid van de behandeling. De behandeling lijkt effectief en veilig. [3]

Depressie komt vaker voor bij pijnpatiënten die zijn behandeld met opiaten, dan bij cannabisgebruikers. Depressies en angsten werden met behulp van twee bestaande vragenlijsten voor depressie en gegeneraliseerde angststoornissen verkregen. Deze bevindingen, dienen in acht te worden genomen, als er beslist wordt, wat de aangemeten behandelingsvorm bij chronische pijn is, in het bijzonder bij hun, die een risico voor depressie en angst hebben“.[4] Patiënten, die cannabis gebruiken, verminderen hun inname van andere medicatie tegen pijn.[5]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

[1] bron IACM

[2] Maida V, Corban J. Topical Medical Cannabis (TMC): A new treatment for wound pain-Three cases of Pyoderma Gangrenosum. J Pain Symptom Manage. 2017 Aug 14. [in press]

[3] Fanelli G, De Carolis G, Leonardi C, Longobardi A, Sarli E, Allegri M, Schatman ME. Cannabis and intractable chronic pain: an explorative retrospective analysis of Italian cohort of 614 patients. J Pain Res. 2017;10:1217-1224.

[4] Feingold D, Brill S, Goor-Aryeh I, Delayahu Y, Lev-Ran S. Depression and anxiety among chronic pain patients receiving prescription opioids and medical marijuana. J Affect Disord. 2017;218:1-7.

[5] Piper BJ, DeKeuster RM, Beals ML, Cobb CM, Burchman CA, Perkinson L, Lynn ST, Nichols SD, Abess AT. Substitution of medical cannabis for pharmaceutical agents for pain, anxiety, and sleep. J Psychopharmacol. 2017 Mar 1. [in press]