Anorexia / Boulimia

Zoals bekend wordt cannabis voorgeschreven bij misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering, verzwakking en braken. Er is onderzoek gedaan naar het positieve effect van cannabis bij onwenselijk gewichtsverlies en eetlustverlies als gevolg van andere ziekten (kanker, aids, alzheimer, etcetera). Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan dat bijdraagt aan de behandeling van eetstoornissen met cannabis.

Het eetlustopwekkend effect van THC is al merkbaar bij een kleine dagelijkse dosis van 5 mg. Uit een lange termijnonderzoek bij 94 AIDS-patiënten blijkt dat het eetlustopwekkend effect van THC maanden blijft doorwerken. THC verdubbelde de eetlust in vergelijking met een placebo. De patiënten behielden een stabiel lichaamsgewicht gedurende de studieperiode van 7 maanden.

Bij 80% van de patiënten met anorexia nervosa spannen zich bewust onnodig fysiek in om gewicht te verliezen. Cannabis heeft een positief effect op het gewichtsverlies, met name bij patiënten waar fysieke overactiviteit een rol speelt. In een muismodel met anorexia nervosa toonde de endocannabinoide 2-AG (2-arachidonoylglycerol) verbeteringen in de cognitieve functie.[1] Tevens toonde in een rattenmodel met anorexia nervosa verminderde lage dosis THC significant gewichtsverlies.De modulatie van het endocannabinoide systeem kan “nuttig zijn om deze stoornis te behandelen, specifiek bij patiënten waar fysieke hyperactiviteit een centrale rol speelt. [2] Dit is bevestigd in een Deense placebo-gecontroleerd cross-over studie, waaraan 24 volwassen vrouwen met anorexia nervosa deelnamen. [3]

THC kan symptomen van anorexia verbeteren Er waren aanzienlijke verbeteringen in de zelf-gerapporteerde lichaamsverzorging, het gevoel van ineffectiviteit, ascese, en depressie. Er waren geen significante veranderingen in BMI. [4]

Meer weten over medicinale cannabis? Kijk op de website van de BMC. Meer wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de IACM website.

 

[1]Avraham Y, et al. Brain Res. 2017 Jun 9. [in press]

[2]Scherma M, et al. Br J Pharmacol. 2017 May 31. [in press]

[3] Centre for Eating Disorders, Odense University Hospital, Denmark Andries A, et al. Eat Weight Disord. 2014 Jun 3. [in press]

[4] Avraham Y, Latzer Y, Hasid D, Berry EM. The Impact of Δ9-THC on the Psychological Symptoms of Anorexia Nervosa: A Pilot Study. Isr J Psychiatry Relat Sci. 2017;54(3):44-51.