Cannabis kan net zo effectief zijn als opiaten bij behandeling pijn en verbetert bovendien emotie

29 november 2023

Wetenschap/Mens: Cannabis kan net zo effectief zijn als opioïden bij de behandeling van pijn en verbetert bovendien de emotie

Volgens een internetonderzoek onder 201 chronische pijnpatiënten uit Finland kan cannabis net zo effectief zijn bij het verminderen van pijn als opioïden, maar kan het daarnaast ook geassocieerd worden met positieve emotionele effecten. Het onderzoek met 40 cannabis gebruikende patiënten en 161 opioïden gebruikende patiënten werd uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling Psychologie van de Åbo Akademi Universiteit in Turku, Finland. De twee groepen werden gematched op basis van een propensity score om te controleren op mogelijke verstorende factoren, wat resulteerde in 2 groepen van elk 39 patiënten.

De cannabisgroep kreeg hogere scores dan de opioïdengroep in Positieve Emotionele Effecten met een grote effectgrootte, en in Holistische Positieve Effecten met een gemiddelde effectgrootte, zonder verschil in Negatieve Bijwerkingen. Cannabis en opioïden werden gezien als even effectief in het verminderen van de pijnintensiteit. De auteurs concludeerden dat cannabis en opiaten “even effectief werden ervaren in het verminderen van de pijnintensiteit,” maar dat cannabis “daarnaast een positief effect had op bredere pijngerelateerde factoren zoals emotie, functionaliteit en het algehele gevoel van welzijn. ”

Jylkkä J, Hupli A, Nikolaeva A, Alanen S, Back AE, Lindqvist S, Krabbe A, Lavie-Ajayi M, Kantonen O. The holistic effects of medical cannabis compared to opioids on pain experience in Finnish patients with chronic pain. J Cannabis Res. 2023;5(1):38.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook