Cannabis kan worden gecombineerd met opioïden om de pijn verder te verminderen en de toxiciteit van opiaten te verminderen

02 januari 2024

Wetenschap/Mens: Cannabis kan worden gecombineerd met opioïden om de pijn verder te verminderen en de toxiciteit van opiaten te verminderen

Volgens een eenarmig onderzoek met 66 hospice patiënten in het Connecticut Hospital, VS, kan het toevoegen van cannabis aan een opioïdenbehandeling het resultaat verbeteren. Patiënten kregen opioïden voor pijn en kregen oraal CBD-rijke cannabis toegediend, 40 mg CBD/1,5 mg THC of 80 mg CBD/3 mg THC. De gemiddelde leeftijd was 68 jaar en kanker was de meest voorkomende diagnose.

De cannabis/opioïd-combinatie liet een significante longitudinale vermindering van de pijnintensiteit zien en een niet-significante trend naar lagere opioïdendoses. Welbevinden, eetlust, misselijkheid en ademhalingsfunctie vertoonden niet-statistisch significante veranderingen.

Zanker T, Sacco J, Prota J, Palma M, Viola Lee KA, Wang RR, Liang Y, Cunningham J, Mackary M, Ovchinnikova P. Medical Marijuana for Pain Management in Hospice Care as a Complementary Approach to Scheduled Opioids: Een onderzoek met één enkele arm. Am J Hosp Palliat Care. 2023:10499091231213359.

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook