Cannabis kan levenskwaliteit verbeteren bij patiënten met verschillende chronische ziekten

29 december 2023

Wetenschap/Mens: Cannabis kan levenskwaliteit verbeteren bij patiënten met verschillende chronische ziekten

In een observationele studie van onderzoekers van de Imperial College Medical Cannabis Research Group aan het Imperial College in Londen (Verenigd Koninkrijk) kregen 1378 patiënten met verschillende ziekten cannabispreparaten voorgeschreven. Ze maten veranderingen in door patiënten gerapporteerde uitkomsten. 581 deelnemers gebruikten op de basislijn cannabis.

46,51%, 17,05% en 36,43% van de patiënten werden behandeld met respectievelijk olie, gedroogde bloemen of een combinatie van de twee. Er werden verbeteringen gevonden in alle door patiënten gerapporteerde uitkomsten bij elke toedieningsroute op 1, 3, 6 en 12 maanden na de uitgangswaarde. Degenen die alleen gedroogde bloemen of zowel oliën als gedroogde bloemen voorgeschreven kregen, ondervonden grotere verbeteringen.

 

Science/Human: Cannabis may improve quality of life in patients suffering from different chronic diseases

In an observational study by investigators of the Imperial College Medical Cannabis Research Group at Imperial College London, UK, 1378 patients with different diseases were prescribed cannabis preparations. They measured changes in patient-reported outcomes. 581 participants were current users of cannabis at baseline.

46.51%, 17.05%, and 36.43% patients were treated with oils, dried flowers, or a combination of the two, respectively. Improvements were found in all patient-reported outcomes in each route of administration at 1, 3, 6, and 12 months from baseline. Those prescribed dried flowers only or both oils and dried flowers experienced greater improvements.

Erridge S, Leung O, Holvey C, Coomber R, Beri S, Khan S, Weatherall MW, Rucker JJ, Platt MW, Sodergren MH. An observational study of clinical outcome measures in patients treated with cannabis-based medicinal products on the UK Medical Cannabis Registry. Neuropsychopharmacol Rep. 2023 Dec 6. [in press]

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2023

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook