Referendum voor legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik in Italië

05 oktober 2021

Italië: Referendum voor legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik

Voorstanders van cannabis in Italië hebben gezegd dat ze genoeg handtekeningen hebben verzameld om een referendum te houden over de liberalisering van het gebruik van cannabis, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een landelijke stemming over de kwestie begin volgend jaar. Het referendumvoorstel beoogt de legalisering van het kweken van wiet voor persoonlijk gebruik en de versoepeling van de sancties op andere cannabisgerelateerde misdrijven. De organisatoren van de petitie verzamelden de vereiste 500.000 handtekeningen in zeven dagen.

Voorstanders van wiet in Italië zeiden zaterdag dat ze genoeg handtekeningen hadden verzameld om een referendum over de liberalisering van het gebruik van cannabis op gang te brengen, en zo de weg vrij te maken voor een landelijke stemming over de kwestie begin volgend jaar.

Het referendumvoorstel wil het kweken van wiet voor persoonlijk gebruik legaliseren en de sancties op andere cannabisgerelateerde misdrijven versoepelen, waarbij overtreders niet langer gevangenisstraffen riskeren voor het verkopen van kleine hoeveelheden van de drug.

De organisatoren van de petitie verzamelden de vereiste 500.000 handtekeningen in zeven dagen, veel sneller dan gebruikelijk dankzij een wet die in juli werd goedgekeurd en die het mogelijk maakt online handtekeningen te verzamelen. Voorheen was het alleen toegestaan om in persoon te tekenen.

“Dit is een buitengewoon resultaat, maar het komt niet als een verrassing”, aldus het organisatiecomité van het referendum, dat bestaat uit een hele reeks voorstanders van wiet.

“De snelheid van de steun toont aan dat men verandering wil op het gebied van cannabis”, voegde het comité er in een verklaring aan toe.

De handtekeningen moeten nu officieel worden geverifieerd, en de organisatoren riepen mensen op om hun namen te blijven toevoegen voor de deadline van eind september om te voorkomen dat het referendum zou worden verworpen als sommige handtekeningen ongeldig zouden worden geacht.

Antonella Soldo, van de “Better Legal” cannabis pressiegroep, zei dat bijna de helft van de ondertekenaars jonger was dan 25 jaar.

Het organiseren van referenda in Italië is veel gemakkelijker geworden door de nieuwe wet die het mogelijk maakt om online handtekeningen te zetten.

Een campagne voor een volksstemming over de legalisering van euthanasie, die vóór de pro-cannabisactie werd gelanceerd, heeft al meer dan 900.000 handtekeningen verzameld.

De belangrijkste politieke partijen van Italië in de regering van nationale eenheid van Mario Draghi zijn verdeeld over cannabis.

De 5-Ster-beweging is voorstander van liberalisering, waartegen de rechtse Liga en de Broeders van Italië zich fel verzetten. De centrumlinkse Democratische Partij neemt over het algemeen een voorzichtige, vrijblijvende houding aan.

Pro-wietgroepen kregen in 2019 een impuls toen het hoogste gerechtshof van Italië oordeelde dat het kweken van cannabis voor persoonlijk gebruik legaal is, maar dat vonnis is nog niet terug te vinden in nieuwe wetgeving, waardoor de kwestie onduidelijk blijft.

 

 

Italy: Referendum for legalisation of cannabis for personal use

Cannabis advocates in Italy said they had gathered enough signatures to hold a referendum on liberalising the use of cannabis, setting the stage for a nationwide vote on the issue early next year. The referendum proposal seeks to legalise the growing of weed for personal use and ease sanctions on other cannabis-related crimes. Organisers of the petition gathered the required 500,000 signatures in seven days.

Reuters of 18 September 2021

Partnerorganisatie van PGMCG

Marian Hutten, voorzitter en oprichtster PGMCG

Genomineerd als Patiënt Ambassadeur van de IACM 2018-2021

Nederlands Patiënt afgevaardigde en vertaler van de IACM
De International Association for Cannabinoid Medicines
CannabisMedOrg
Bonn, Germany

Lees ook